Meny

Enger: – Forstår ikke hvorfor Yara vedtok forelegg

Korrupsjonssaken mot fire tidligere Yara-direktører fortsatte tirsdag. Aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland (til v). (Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den korrupsjonstiltalte tidligere Yara-toppsjefen Thorleif Enger stiller seg uforstående til at selskapet vedtok et forelegg for korrupsjon etter at han hadde sluttet.

– Jeg har ikke noen som helst kommentar til hva Yara vedtar av forelegg. Men jeg skjønner det ikke, sa Enger, som tirsdag blir spurt ut av aktor i saken der han og tre andre tidligere direktører er tiltalt for korrupsjon knyttet til Libya og India.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim varslet deretter at dette nok var et tema hun kanskje vil komme tilbake til.

Yara ble i fjor ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Selskapet har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Les også: Enger forsvarte Yara-lønn

– Malplassert

71 år gamle Enger holdt fast ved hovedlinjen fra mandagens frie forklaring da Djupesland tirsdag la fram diverse konsulentrapporter der det blant annet ble påpekt at Yara hadde lite spesifikke regler mot korrupsjon.

– Det er ikke slik at disse konsulentene sitter på noen fasit. Vi ønsket mer å ha klare prinsipper, fremfor å ha detaljerte regler. Her er det litt ulik filosofi. Vår holdning var at selv ikke detaljerte regler kan dekke alle mulige situasjoner, sa Enger.

Han slo kraftig tilbake på et punkt der konsulentene påpekte at Yara opererte i særdeles korrupsjonsutsatte land.

– Skulle vi latt være å gå inn på bakken i Afrika, med de store behovene som der er for å få hjelp med landbruket? Det er helt malplassert å hevde, sa Enger.

Roser medtiltalt

Den tidligere konserndirektøren gjentok flere ganger at han ikke kan se for seg at medtiltalte Kendrick Wallace kan ha begått korrupsjon, også når aktor stilte flere inngående spørsmål om dette.

– Mener du det fortsatt, når vi nå vet at det ble begått en muntlig konsulentavtale i Libya og vi vet at dette ble fakturert og betalt som forhøyet pris på fem transporter, spurte Djupesland.

– Jeg var sikker da, og er enda sikrere nå. Ja, han har tatt noen valg jeg skulle ønske at han ikke har gjort. Men jeg kjenner Ken gjennom mange år, og jeg har full tillit til at han ikke kunne begå en korrupt handling, fastholdt Enger.

Rustet godt

Engers budskap er at han gjerne skulle operert i en plettfri verden, men det er ikke alltid tilfelle. Yara var uansett rustet under hans ledelse til å møte de utfordringene som fantes i de korrupsjonsutsatte landene.

Når han så ble konfrontert med en epost-utveksling om konsulentoppdrag i Libya der Wallace skriver at den eneste andre i selskapet som er informert, og som er svært engasjert, er Enger – gjentok Enger at han aldri var blitt gjort kjent med innholdet.

– Hvorfor skriver Ken dette, da? ville aktor vite.

– Det må du nesten spørre han om, repliserte Enger.

Privatøkonomi
Populært