Kjente logoer med skjulte budskap

FLERE BETYDNINGER: Du har sannsynligvis sett logoen før, men har du fått med deg de skjulte budskapene? Foto: NTB Scanpix
FLERE BETYDNINGER: Du har sannsynligvis sett logoen før, men har du fått med deg de skjulte budskapene? Foto: NTB Scanpix

Du har sikkert sett disse logoene mange ganger, men de inneholder alle noe du ikke har sett - før nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved første øyekast ser FedEx-logoen ut til å bare være bokstaver, men ser du nøyere etter, skjuler det seg også et symbol i logoen. Ser du pilen mellom E og X'en?

Når du først har sett den, er det vanskelig å ikke se den hver gang du ser logoen.

Slike utforminger er ikke tilfeldige.

- Logo med skjult budskap virker godt. Det er akkurat som annen kommunikasjon, den virker best som engasjerer for bruker. Hvis målgruppen opplever at de er smarte, forsterker det følelsen av å være på lag med avsender, sier managing director Jannicke Øiaas i Scandinavian Design Group.

- Skjult budskap må forsterkes

Hun forklarer at norske versjoner ofte er knyttet opp til et visuelt kjennetegn eller direkte til det selskapet driver med. Eksempelvis Den norske opera og vinkelen på bygget som gir assosiasjoner til operahuset i Sidney.

- Ofte må denne typen skjult budskap forsterkes eller formidles i en periode, for å få nok folk til å fortelle historien videre, forklarer Øiaas.

Personlig mener hun Pittsburg Zoo har «akkurat den rette twisten».

Logoen til dyreparken i Pennsylvania, USA er tilsynelatende formet som et tre. Men dersom du studerer den litt nærmere, vil du plutselig oppdage at en ape og en løve stirrer intenst på hverandre - kun adskilt av trestammen i midten.

Fra A til Å hos Amazon.com

Amazon.com startet som en internett-bokhandel, men utvidet etterhvert sortimentet til alt fra elektronikk, klær, leker og smykker. Alt fra A til Å, kan man si. Og det uttrykket symboliserer også logoen med en pil som går nettopp fra bokstavene A til Z som er første og siste bokstav i det amerikanske alfabetet.

I tillegg ser pilen også ut som et smil. Det er ikke tilfeldig, da logoen ble introdusert i 2000 sa Amazon at deres mål var «å være det mest kundefokuserte selskapet i verden gjennom å vise det ultimate uttrykket for kundetilfredshet: Et smil.»

Analog og digital

Teknologi-kjempen Cisco har en logo som passende nok symboliserer digitale signaler. Men strekene i logoen tegner også siluetten av det kjente landemerket San Francisco-broen. San Francisco er både selskapets hjemby og der selskapet har sitt navn fra.

Sony Vaio er Sonys merke for mange dataprodukter som intergerer audio og video.

Vaio-logoen skal ifølge Sony integrere analog og digital teknologi gjennom at «VA» representerer et analogt signal - en bølge.

«IO» er de digitale bokstavene i det binære tallsystemet.

Underbevisst symbolisme hos McDonalds

Man kan spørre seg om verdien av symbolikk i logoene hvis de fleste ikke ser den.

Og et av de rareste eksemplene er McDonald's velkjente gyldne buer - M'en.

På 1960-tallet var hurtigmatkjeden klar for å droppe logoen og finne en ny, men designkonsulent og psykolog Louis Cheskin overbeviste selskapet om å beholde den som en del av selskapets markedsføringplan.

Cheskin var tilhenger av Freud og argumenterte for at logoen symboliserte en mors bryster og at slik symbolisme underbevisst ville tiltrekke seg kunder, skriver BBC på sine nettsider. McDonald's logoen er utvilsomt en av verdens mest gjenkjennelige logoer, men neppe av grunnen McDonald's designrådgiver så for seg.

Godt skjult

I Formel 1-logoen skjuler tallet 1 seg mellom F'en og de røde fartsstripene.

Toblerone er ikke bare en sjokolade som skjuler litt ekle klumper av honning, den sveitsiske sjokoladen skjuler også noe i logoen - en bjørn. Bjørnen har vært i Berns byvåpen siden 1200-tallet. I navnet Toblerone skjuler forøvrig også bokstavene til byens navn Bern/Berne seg.

Norske logoer

Av norske eksempler har Scandinavian Design Group utformet logoen til blant andre Hovelsrud Gård, Sorrisniva Igloo Hotell og sjømatprodusenten Norway Pelagic.

- Symbolet til Hovelsrud representerer de opprinnelige hagetegningene til renessansehagen. Symbolet i logoen til Sorrisniva henger på A’en og symboliserer elven akkurat der de ligger. Norway Pelagic spiller på pelagisk fisk som er stimfisk, forklarer Øiaas.

Utilsiktet symbolikk i Coca Cola

Det finnes også eksempler på skjult symbolikk som ikke opprinnelig var i noen markedsføringsplan.

Danmark er flere ganger kåret til verdens lykkeligste land og når Coca Colas reklamebyrå i Danmark, McCann Copenhagen oppdaget at det faktisk skjuler seg et vaiende dansk flagg i Coca Cola-logoen, så gjorde de dette reklamestuntet:

Kundens hjerte

Toyotas logo består av tre ringer. De to innerste ringene representerer ifølge Toyota kundens og selskapets hjerte, mens den store ovalen symboliserer det gjensidige forholdet og tilliten mellom de to.

Logoen inneholder med litt fantasi også bokstavene T-O-Y-O-T-A i stilistiske, penselstrøk-aktige bokstaver, men ifølge Toyota er det kun T'en i Toyota som er tilsiktet, mens den ytre ovalen «symboliserer at verden omfavner Toyota».

Tour de France-logoen er velkjent fra norske tv-skjermer, men har du sett syklisten i logoen?

O'en i Tour er bakhjulet, R'en er syklisten og den gule solen er forhjulet.

Charterselskapet Star Tour har samme logo som sin britiske eier, reiselivsgiganten TUI. TUI har siden 2002 hatt en logo som symboliserer et ansikt og blunkende smil. Ser du nærmere etter, inneholder logoen også bokstavene T, U og I.

Logoen til Nintendos Gamecube må man stirre litt på for å se genialiteten. Det er ikke bare en kube inni en annen kube, logoen viser også en G i blått og en C i sort.

Googles bildelagringstjeneste Picasa har en logo som ligner et kameras lukker, men i tillegg skjuler det seg et hus i logoen som spiller på det spanske ordet for hus, casa.

Pentagons skjulte melding

Til slutt til en logo som bokstavelig talt inneholder en skjult melding. Pentagons Cyber Command logo ligner på logoen mange statlige organer i USA har, men kikker du nærmere ser du at det skjuler seg en kode i logoen. Det amerikanske teknologinettstedet Wired utlovet en t-skjorte i belønning for den som klarte å knekke koden, og det tok bare tre timer før en bruker fant ut at koden rett og slett var organisasjonens mission statement skrevet i såkalt MD5-algoritme.

LES OGSÅ: Så mye «makt» har passet ditt

6 ting suksessrike personer aldri tenker

Fem grunner til at en lederjobb kan skade karrieren din

Fem grunner til at en lederjobb kan skade karrieren din

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset
Siste nytt
16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55Norge16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset
Populært