Kjente logoer med skjulte budskap

FLERE BETYDNINGER: Du har sannsynligvis sett logoen før, men har du fått med deg de skjulte budskapene? Foto: NTB Scanpix
FLERE BETYDNINGER: Du har sannsynligvis sett logoen før, men har du fått med deg de skjulte budskapene? Foto: NTB Scanpix

Du har sikkert sett disse logoene mange ganger, men de inneholder alle noe du ikke har sett - før nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved første øyekast ser FedEx-logoen ut til å bare være bokstaver, men ser du nøyere etter, skjuler det seg også et symbol i logoen. Ser du pilen mellom E og X'en?

Når du først har sett den, er det vanskelig å ikke se den hver gang du ser logoen.

Slike utforminger er ikke tilfeldige.

- Logo med skjult budskap virker godt. Det er akkurat som annen kommunikasjon, den virker best som engasjerer for bruker. Hvis målgruppen opplever at de er smarte, forsterker det følelsen av å være på lag med avsender, sier managing director Jannicke Øiaas i Scandinavian Design Group.

- Skjult budskap må forsterkes

Hun forklarer at norske versjoner ofte er knyttet opp til et visuelt kjennetegn eller direkte til det selskapet driver med. Eksempelvis Den norske opera og vinkelen på bygget som gir assosiasjoner til operahuset i Sidney.

- Ofte må denne typen skjult budskap forsterkes eller formidles i en periode, for å få nok folk til å fortelle historien videre, forklarer Øiaas.

Personlig mener hun Pittsburg Zoo har «akkurat den rette twisten».

Logoen til dyreparken i Pennsylvania, USA er tilsynelatende formet som et tre. Men dersom du studerer den litt nærmere, vil du plutselig oppdage at en ape og en løve stirrer intenst på hverandre - kun adskilt av trestammen i midten.

Fra A til Å hos Amazon.com

Amazon.com startet som en internett-bokhandel, men utvidet etterhvert sortimentet til alt fra elektronikk, klær, leker og smykker. Alt fra A til Å, kan man si. Og det uttrykket symboliserer også logoen med en pil som går nettopp fra bokstavene A til Z som er første og siste bokstav i det amerikanske alfabetet.

I tillegg ser pilen også ut som et smil. Det er ikke tilfeldig, da logoen ble introdusert i 2000 sa Amazon at deres mål var «å være det mest kundefokuserte selskapet i verden gjennom å vise det ultimate uttrykket for kundetilfredshet: Et smil.»

Analog og digital

Teknologi-kjempen Cisco har en logo som passende nok symboliserer digitale signaler. Men strekene i logoen tegner også siluetten av det kjente landemerket San Francisco-broen. San Francisco er både selskapets hjemby og der selskapet har sitt navn fra.

Sony Vaio er Sonys merke for mange dataprodukter som intergerer audio og video.

Vaio-logoen skal ifølge Sony integrere analog og digital teknologi gjennom at «VA» representerer et analogt signal - en bølge.

«IO» er de digitale bokstavene i det binære tallsystemet.

Underbevisst symbolisme hos McDonalds

Man kan spørre seg om verdien av symbolikk i logoene hvis de fleste ikke ser den.

Og et av de rareste eksemplene er McDonald's velkjente gyldne buer - M'en.

På 1960-tallet var hurtigmatkjeden klar for å droppe logoen og finne en ny, men designkonsulent og psykolog Louis Cheskin overbeviste selskapet om å beholde den som en del av selskapets markedsføringplan.

Cheskin var tilhenger av Freud og argumenterte for at logoen symboliserte en mors bryster og at slik symbolisme underbevisst ville tiltrekke seg kunder, skriver BBC på sine nettsider. McDonald's logoen er utvilsomt en av verdens mest gjenkjennelige logoer, men neppe av grunnen McDonald's designrådgiver så for seg.

Godt skjult

I Formel 1-logoen skjuler tallet 1 seg mellom F'en og de røde fartsstripene.

Toblerone er ikke bare en sjokolade som skjuler litt ekle klumper av honning, den sveitsiske sjokoladen skjuler også noe i logoen - en bjørn. Bjørnen har vært i Berns byvåpen siden 1200-tallet. I navnet Toblerone skjuler forøvrig også bokstavene til byens navn Bern/Berne seg.

Norske logoer

Av norske eksempler har Scandinavian Design Group utformet logoen til blant andre Hovelsrud Gård, Sorrisniva Igloo Hotell og sjømatprodusenten Norway Pelagic.

- Symbolet til Hovelsrud representerer de opprinnelige hagetegningene til renessansehagen. Symbolet i logoen til Sorrisniva henger på A’en og symboliserer elven akkurat der de ligger. Norway Pelagic spiller på pelagisk fisk som er stimfisk, forklarer Øiaas.

Utilsiktet symbolikk i Coca Cola

Det finnes også eksempler på skjult symbolikk som ikke opprinnelig var i noen markedsføringsplan.

Danmark er flere ganger kåret til verdens lykkeligste land og når Coca Colas reklamebyrå i Danmark, McCann Copenhagen oppdaget at det faktisk skjuler seg et vaiende dansk flagg i Coca Cola-logoen, så gjorde de dette reklamestuntet:

Kundens hjerte

Toyotas logo består av tre ringer. De to innerste ringene representerer ifølge Toyota kundens og selskapets hjerte, mens den store ovalen symboliserer det gjensidige forholdet og tilliten mellom de to.

Logoen inneholder med litt fantasi også bokstavene T-O-Y-O-T-A i stilistiske, penselstrøk-aktige bokstaver, men ifølge Toyota er det kun T'en i Toyota som er tilsiktet, mens den ytre ovalen «symboliserer at verden omfavner Toyota».

Tour de France-logoen er velkjent fra norske tv-skjermer, men har du sett syklisten i logoen?

O'en i Tour er bakhjulet, R'en er syklisten og den gule solen er forhjulet.

Charterselskapet Star Tour har samme logo som sin britiske eier, reiselivsgiganten TUI. TUI har siden 2002 hatt en logo som symboliserer et ansikt og blunkende smil. Ser du nærmere etter, inneholder logoen også bokstavene T, U og I.

Logoen til Nintendos Gamecube må man stirre litt på for å se genialiteten. Det er ikke bare en kube inni en annen kube, logoen viser også en G i blått og en C i sort.

Googles bildelagringstjeneste Picasa har en logo som ligner et kameras lukker, men i tillegg skjuler det seg et hus i logoen som spiller på det spanske ordet for hus, casa.

Pentagons skjulte melding

Til slutt til en logo som bokstavelig talt inneholder en skjult melding. Pentagons Cyber Command logo ligner på logoen mange statlige organer i USA har, men kikker du nærmere ser du at det skjuler seg en kode i logoen. Det amerikanske teknologinettstedet Wired utlovet en t-skjorte i belønning for den som klarte å knekke koden, og det tok bare tre timer før en bruker fant ut at koden rett og slett var organisasjonens mission statement skrevet i såkalt MD5-algoritme.

LES OGSÅ: Så mye «makt» har passet ditt

6 ting suksessrike personer aldri tenker

Fem grunner til at en lederjobb kan skade karrieren din

Fem grunner til at en lederjobb kan skade karrieren din

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26 132 er døde av Wuhan-viruset01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning
Siste nytt
01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26Verden132 er døde av Wuhan-viruset01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning
Populært