Posten vil fjerne A-post

Dersom Posten Norge får sin vilje blir det slutt på A-post. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Dersom Posten Norge får sin vilje blir det slutt på A-post. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Det blir slutt på A-post dersom Posten Norge får sin vilje. Posten viser til at digital postgang overtar og at stadig færre fysiske brev blir sendt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et høringssvar til regjeringens forslag om ny postlov foreslår Posten Norge å slå sammen A- og B-post til én felles tjeneste for å «tilpasse posttjenestene til fallende fysisk brevvolum og endrede kundebehov», skriver Nationen.

Myndighetene har i dag et krav om at 85 prosent av all A-post skal leveres over natten. B-post skal være fremme mellom tre og fem dager. Postens forslag om å etablere et felles system vil gjøre at post vil nå mottakeren på to dager.

– Dette må ses i sammenheng med fremvekst av digital post hvor sendingene kommer frem umiddelbart, samt at de fysiske brevvolumene har falt ytterligere. Konsesjonskravet om at 85 prosent av all A-post skal leveres over natten vil etter hvert miste sin betydning, opplyser konserndirektør Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge.

Senterpartiet mener en slik omlegging vil være problematisk. Stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås, som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, mener folk risikerer å måtte vente lenger på viktige resepter og medisiner dersom A-post fjernes.

Systemet med papirbaserte resepter er for øvrig i ferd med å utfases til fordel for e-resepter.

Personvernpolicy