Ukraina får milliardlån fra Vesten

Ukrainas finansminister Natalja Jaresko fikk onsdag nye lånegarantier fra USA. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)
Ukrainas finansminister Natalja Jaresko fikk onsdag nye lånegarantier fra USA. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)

USA har sagt seg villig til å gi Ukraina lånegarantier på nesten 16 milliarder kroner i år. EU lover et tilsvarende beløp, men trolig trenger Ukraina enda mer hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas økonomi:
  • Krympet med 7,5 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i fjor og ventes å krympe med ytterligere 5 prosent i år.
  • Valutaen hryvnja tapte i fjor 50 prosent av sin verdi, og inflasjonen nådde 25 prosent.
  • Ratingbyrået Moody's beskriver faren for en ukrainsk konkurs som «svært stor».
  • Sammenbrudd ble hindret i fjor vår da pengefondet IMF vedtok en støttepakke på 130 milliarder kroner. Men det skjedde før separatistopprøret i øst ble trappet opp.
  • Industriproduksjonen har falt med 9,4 prosent i 2014.
  • Den jevne ukrainer er 30 prosent fattigere i dag enn i 1991, da Sovjetunionen kollapset. Ukraina er også ett av landene i verden med mest fordeling av formue.

En avtale mellom USA og Ukraina ble undertegnet i den ukrainske hovedstaden Kiev onsdag.

Lånet skal hjelpe den kriserammede tidligere sovjetrepublikken med å greie kortsiktige velferdsutgifter, ifølge USAs finansminister Jack Lew.

Betingelsen for lånet er at Ukrainas regjering holder frem med sine økonomiske reformer og sin kamp mot korrupsjon.

Tirsdag ble også EUs finansministre enige om å låne Ukraina nesten 16 milliarder kroner i år for å avhjelpe den økonomiske krisen.

Store behov

Problemene var store i økonomien allerede før det prorussiske separatistopprøret for alvor ble trappet opp i fjor vår. Men kampene i fylkene Donetsk og Luhansk har rammet kjerneområdene for Ukrainas industriproduksjon og derfor forverret den økonomiske krisen kraftig. I tillegg koster selve krigsinnsatsen landet dyrt.

Det internasjonale pengefondet (IMF) lovet allerede i fjor Ukraina en krisepakke verdt 130 milliarder kroner, men har hittil vært lite villig til å øke sitt bidrag. Totalt har ulike givere lovet Ukraina nær 210 milliarder kroner i krisehjelp, men alt tyder på at dette ikke er nok.

IMF anslår nemlig at landet trenger ytterligere 117 milliarder kroner for å holde seg flytende i år.

Krever økt innsats

Innflytelsesrike stemmer som Harvard-professor Lawrence Summers og investoren George Soros har tatt til orde for at Vesten må punge ut for å hjelpe Ukraina, skriver Financial Times.

– Det som betyr noe, er om Ukraina får tilstrekkelig støtte på et tidspunkt hvor behovene er eksistensielle, ikke detaljer om hvordan giverne skal fordele byrden, sier Summers til avisen.

Soros tok nylig til orde for en vestlige hjelpepakke på nesten 400 milliarder kroner til Ukraina.

Norge lovet budsjettstøtte på 100 millioner kroner i 2014 og et tilsvarende beløp de neste par årene. Utilstrekkelig, mener Indra Øverland, som er leder for Norsk Utenrikspolitisk Institutts forskningsgruppe på Russland, Eurasia og Asia.

– Det er overraskende at de ikke har tråkket til og gitt noen milliarder til Ukraina for å stabilisere landet, sa han til NTB før jul.

Personvernpolicy