Flere bekymret for sparepengene

42 prosent av de spurte i en ny undersøkelse svarer at de er bekymret for at sparepengene blir brukt opp i 2015. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
42 prosent av de spurte i en ny undersøkelse svarer at de er bekymret for at sparepengene blir brukt opp i 2015. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Flere nordmenn frykter at de må bruke opp reserver for å opprettholde dagens forbruk. Fire av ti frykter at sparepengene går i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den årlige undersøkelsen TNS Gallup gjør for Nordea, svarer 42 prosent at de nå er bekymret for at sparepengene vil bli brukt opp i 2015.

En av fem (21 prosent) sier de bekymrer seg i «meget stor grad» for at sparepengene går med i løpet av året. Dette er en markant økning fra i fjor, da 13 prosent var veldig bekymret.

Koster mer

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea tror dette er uttrykk for en realitetsorientering, men også at vi ikke vil gi slipp på etablerte goder. For mange kan det være nødvendig å tømme kontoen, men dette gjelder langt fra alle som nå er bekymret.

– Nordmenn er på ferietoppen og rause med seg selv. Ingen bruker mer penger på ferie enn oss, men nå innser flere at det koster mer enn tidligere. Folk tar inn over seg at krona har blitt svakere og at utsiktene for norsk økonomi er svekket, sier Reitan til NTB.

Behold buffer

Hun understreker at det ikke er et lurt trekk å tømme kontoen for å opprettholde forbruket.

– Alle bør ha en buffer for uforutsette utgifter. Heller enn å tømme denne bufferen, bør man gjøre tilpasninger i daglig forbruk. Mye kan gjøres ved å planlegge økonomien bedre, sier Reitan.

Fjorårstallene er korrigert

Personvernpolicy