Tøffe tider i vente for Hellas' nye statsminister

Syriza-leder Alexis Tsipras ligger an til å bli tidenes yngste statsminister i Hellas. Analytikere mener det blir vanskelig for ham å oppfylle valgløftet om en halvering av landets statsgjeld på svimlende 318 milliarder euro, drøyt 2.760 milliarder kroner. Foto: Reuters
Syriza-leder Alexis Tsipras ligger an til å bli tidenes yngste statsminister i Hellas. Analytikere mener det blir vanskelig for ham å oppfylle valgløftet om en halvering av landets statsgjeld på svimlende 318 milliarder euro, drøyt 2.760 milliarder kroner. Foto: Reuters

Venstresidens valgskred kan bli et historisk vendepunkt for Hellas, mener analytikere. Men Syriza-leder Alexis Tsipras har bratte motbakker foran seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal holde hardt for tidenes yngste greske statsminister å oppfylle valgløftet om en halvering av landets statsgjeld, som er på svimlende 318 milliarder euro, drøyt 2.760 milliarder kroner.

Dette, samt løftene om høyere minstelønn og pensjoner og løftet om å få bukt med den skyhøye arbeidsløsheten, sendte Syriza inn i regjeringskontorene med 36,4 prosent av stemmene. Mandag ble det klart at høyrepartiet Uavhengige grekere går inn i en regjeringskoalisjon med Syriza.

Les også: Høyreparti inn i den greske regjeringen

– Utenkelig

Men at kreditorene EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer til å slå en strek over deler av gjelda, er utenkelig, mener sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

– Det vil være politisk umulig å få igjennom. Men det er nok noe åpning for å reforhandle gjeldsbetingelsene, sier Juel til NTB.

Mandag hilste Tysklands statsminister Angela Merkel Syrizas valgseier med igjen å understreke at Hellas må holde seg til tidligere gjeldsforpliktelser.

Også styremedlem i ESB Benoit Coeure gjorde det mandag klinkende klart at sentralbanken ikke kan gå med på en gjeldssletting.

– Det er umulig av juridiske årsaker, sier han til tyske Handelsblatt.

Balgrunn: Økonom: - Grekerne har ikke mye å forhandle med

Allerede mandag skulle finansministrene i eurosonen møtes i Brussel og blant annet diskutere vilkårene for den siste utbetalingen av kriselån til Hellas. Dersom ikke Hellas blir enige med IMF og EU innen 1. mars, er statskassen tom.

Forsonende

Selv inntok Tsipras en mer forsonende holdning i sin første tale etter at valgseieren var et faktum.

– Vi er klare til å samarbeide og forhandle med våre partnere om en rettferdig, gjensidig fordelaktig og levedyktig avtale, sa han.

I 2010 spådde IMF at økonomien i Hellas ville vokse som følge av krisepakken og de strenge innstrammingstiltakene som fulgte med. I stedet har økonomien krympet med 25 prosent, lønningene har falt like mye, mens arbeidsløsheten blant unge har steget til skyhøye 60 prosent.

Les også: – Historisk seier i Hellas

– Ingen panikk

Foreløpig har markedet ikke reagert særskilt kraftig på det greske regjeringsskiftet. Etter at euroen falt noe mandag morgen, tok den seg opp igjen. Samtidig falt rentene på greske statsobligasjoner.

– Det er ingen panikk i markedene, slår Juel fast.

Enkelte analytikere har vist til rykter om at Hellas allerede har forberedt seg på en utmelding av euroen og har ferdigtrykte drakmesedler på et hemmelig lager. Det avviser Juel som ren spekulasjon.

– Faren for at Hellas går ut av eurosamarbeidet er veldig liten, mener han.

Også sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 tror den mest sannsynlige løsningen er at Hellas får lavere renter og lengre tid til å betale tilbake lånene, og blir værende i euroen.

– For å få slike lettelser, må Hellas love å fortsette med sparetiltak, sier hun.

Les også: Euroen på bunnivå etter Syrizas seier i Hellas

Vendepunkt

Samtidig er Hellas trolig allerede over den verste kneika, mener Juel. I år er det ventet en økonomisk vekst, som trolig vil forsterkes neste år.

– Tsipras kan nå surfe på en bølge som hans forgjengere har skapt. Nå gjelder det at han ikke gjør noe som skaper en ny finansiell krise. Det vil være drepen for Hellas, sier sjeføkonomen, som mener landet er ved et historisk veiskille.

– En ny generasjon har overtatt gresk politikk, sier han.

Personvernpolicy