Økonom: – Grekerne har ikke mye å forhandle med

Tilhengere av venstreradikale Syriza feirer i Athen etter valgseieren søndag. Foto: Giorgos Moutafis (Reuters)
Tilhengere av venstreradikale Syriza feirer i Athen etter valgseieren søndag. Foto: Giorgos Moutafis (Reuters)

Syrizas valgseier i Hellas åpner opp for usikkerhet på de europeiske markedene inntil grekerne eventuelt har forhandlet fram en gjeldsordning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefstrateg Henrik Drusebjerg i den nordiske investeringsbanken Carnegie er ganske sikker på at det kommer en løsning i forhandlingene med den såkalte troikaen, som består av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Nå skal det først dannes en regjering, og så må vi se hvor sterkt mandat den får. Spørsmålet er om den vil gjenta kunngjøringene fra valgkampen, eller om det blir en mer utvannet utgave, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Bakgrunn: – Historisk seier i Hellas

– Jeg tror ikke at det blir så dramatisk, for grekerne har simpelthen ikke råd til det. Europa kan godt imøtekomme grekerne på eksempelvis løpetiden på gjelden. Men en nedskriving på 50 prosent, som Syriza har krevd, blir det nok ikke tale om, mener han.

De største europeiske børsene åpnet med nedgang, og euroen falt til sitt laveste nivå på over elleve år, etter at venstrepartiet Syriza vant søndagens valg i Hellas.

Les også: Euroen på bunnivå etter Syrizas seier i Hellas

Personvernpolicy