Støre og Solberg i klinsj om nedsalg

Vi bygger landet, sier statsminister Erna Solberg og avviser kritikk om at regjeringen ønsker å selge Norge gjennom nedsalg i statlige selskaper. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Vi bygger landet, sier statsminister Erna Solberg og avviser kritikk om at regjeringen ønsker å selge Norge gjennom nedsalg i statlige selskaper. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Regjeringen vil selge landet, sier Jonas Gahr Støre. Det er vi som bygger det, svarer Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jonas Gahr Støre høres nå ut som en relativt gammelorientert sosialist som har lite ambisjoner for norske arbeidsplasser, sier statsminister Solberg (H).

Hun og opposisjonsleder Støre (Ap) avslutter årets økonomiske forum i Davos med et ordskifte om regjeringens planer for nedsalg i statlige selskaper.

Støre startet ballet med å si til VG at han mener regjeringen i stedet for å bygge landet vil selge det.

Regjeringens argumenter er dårlige, utdyper han overfor NTB.

Les også: Arbeiderpartiet vil stanse salg av Statskog

Dårlige argumenter

– Arbeiderpartiet er for statlig eierskap som kan selge og justere andel og innretning, men argumentene regjeringen bruker om å selge for mer privat eierskap og mer maktspredning, er dårlige argumenter for de salgene de foreslår, sier Støre og peker blant annet på Kongsberg Gruppen og Telenor.

– Generelt nedsalg uten industriell argumentasjon mener jeg er galt signal, sier han og vil heller ikke selge staten ned i Flytoget eller Statskog.

Støre kaller det for både dårlig politikk og dårlig økonomi og gjentar at «det er viktigere å bygge Norge enn å selge Norge».

Bygger landet

– Vi bygger landet. Vi bygger mer vei og infrastruktur, vi bygger nye bedrifter gjennom nyskaping, svarer Solberg.

Hun viser til de rødgrønnes egne initiativer til nedsalg og endringer i statlige selskaper i deres regjeringstid.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet skyter over mål, sier hun.

– Når de selger, er det tydeligvis fornuftig og viktig. Når andre sier at vi skal se på hvordan vi balanserer det statlige eierskapet, er det utsalg.

Flere aktører

– På noen av områder kan det være bedre å få inn mer konkurranse og flere aktører. Men vi sier ikke at vi skal selge i morgen eller neste år eller denne fireårsperioden. Vi kan selge om vi får en god pris og en god utvikling på selskapene, fremholder statsministeren.

Solberg sier hun forstår at det kan være sterke følelser knyttet til nasjonale selskaper.

– Men det er også noen som pisker opp de følelsene.

Personvernpolicy