Hva skal barnevakten ha i lønn?

Så mye betaler du barnevakten

KORREKT PRIS: Arbeidsmengden kan gjerne gjenspeiles i betalingen til barnevakten. © Illustrasjonsfoto: Colourbox
KORREKT PRIS: Arbeidsmengden kan gjerne gjenspeiles i betalingen til barnevakten. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forbrukerøkonomene mener rundt 100 kroner er grei timespris for en barnevakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag kjøper vi nordmenn oss flere tjenester for å få mer kvalitetstid. Det kan være hjelp til å vaske, lage mat, klippe plenen eller barnevakt, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Bli enige

Og nettopp barnevakt står nok høyt oppe på ønskelisten til mange småbarnsforeldre.

Det kan gi et kjærkomment avbrekk fra hverdagen, men det kan kanskje være vanskelig å vite hvor mye man skal betale vedkommende.

For samtidig som man vil betale skikkelig for seg, vil man jo helst kunne ta seg råd til en kveld borte fra barna kveld uten å ruinere seg helt.

- Når det gjelder betaling, tenker jeg at barnevakt og barnas foreldre må komme frem til et beløp som begge er fornøyd med. Jeg har selv tre barn så jeg vet at det er mye liv og røre når barna er våkne, sier Sandmæl.

Påvirkes av arbeidsmengde

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, er enig i at en det er vanskelig å anbefale en konkret sum.

- Det er vanskelig å si noe generelt om dette, da betaling bør avhenge av flere faktorer. Betalingen bør for eksempel påvirkes av hvor mange barn det er, hvor gamle de er og hva slags oppgaver man har i forbindelse med jobben, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Dyrere med morgenstell

Reitan mener altså betalingen bør gjenspeile hvilken jobb man gjør.

Det er forskjell på å komme etter at barnet har lagt seg, og sitte der mens det sover, og det å ta seg av kveldsstellet og leggingen.

- Og hvis barnevakten skal overnatte og ta morgenstellet i tillegg, bør hun eller han også få en annen betaling enn dersom oppdraget ble avsluttet kvelden før, sier hun.

Forbrukerøkonomen mener også det er mest rettferdig at barnevakten får mer betalt for to eller tre søsken enn for ett barn.

- Når arbeidsmengden øker, bør også betalingen bli høyere, men dette avhenger igjen av hvilket tidspunkt man skal passe barna og hvilke oppgaver man har, sier hun.

Lettere med mange barn

Sandmæl mener man bør betale mer for våkentiden enn tiden når barna sover, og hun anbefaler å avtale en fast sum i stedet for timespris hvis det er snakk om overnatting.

- Jeg syns imidlertid ikke nødvendigvis at prisen behøver å reflektere antall barn man passer på. Når det er flere søsken, underholder de seg gjerne selv. Passer man på kun ett barn, må barnevakten derimot gjerne stå for aktiviseringen, sier hun.

Reitan legger til at prisen også kommer litt an på hvem som sitter barnevakt.

- Man betaler gjerne noe annet til ungdommer i nærmiljøet enn voksne som tar på seg en slik oppgave for å få en ekstrainntekt, sier hun.

Hun forteller at Nordeas undersøkelser viser at det ofte er besteforeldre som stiller opp når det trengs barnevakt, og at få bruker profesjonelle barnevakttjenester.

- Når besteforeldre er barnevakt, er det gjerne ingen betaling involvert. De som betaler for barnevakt, sier imidlertid at de gjerne betaler rundt 100 kroner timen, sier hun.

Snakk med andre

Både Sandmæl og Reitan anbefaler å snakke litt med andre småbarnsforeldre.

- Hvis du er i tvil om hvor mye en barnevakt bør få betalt, anbefaler jeg at du forhører deg med naboer, venner og familie om hva som forventes. Man skal ikke prise seg for lavt, men det er heller ingen grunn til å prise seg for høyt, sier Reitan.

Du kan også eventuelt sjekke hva som er normalt i andre yrker på Arbeidstilsynets sider.

- Selv om det å passe barn ikke helt kan sammenlignes med renhold, vil nok kanskje barnevakten lage middag og vaske etter seg, sier Sandmæl.

Samtidig kan man kanskje blir like sliten etter en barnevaktsøkt.

- Ifølge Arbeidstilsynet skal arbeidstakere under 18 år, som utfører renhold for private bedrifter som driver salg av renholdstjenester, ha minst 121,01 kroner per time. Etter skatt sitter man igjen med omtrent 80 kroner. Det kan kanskje være et utgangspunkt også for barnevakten, sier hun.

Skattefritt under 6000 kroner

Det er for øvrig viktig å være bevisst de norske skattereglene.

- Man kan betale for eksempel en barnevakt inntil 6000 kroner i året skattefritt for tjenester utført i hjemmet. Du må da fylle ut et eksemplar av den forenklede meldingen til arbeidstakeren for hver utbetaling, men du velger selv om du vil sende den til skattemyndighetene, sier Reitan.

Så lenge lønnen er på 6000 kroner eller mindre på ett år fra samme arbeidsgiver, vil ikke skattemyndighetene beregne skatt av inntekten.

- Husk også at pengene må betales fra egen lomme, og ikke fra bedriften din, og den som utfører jobben kan ikke ha et firma i en bransje som har med barnepass å gjøre, sier Sandmæl.

Fradrag for barnevakt

Du kan få fradrag på skatten for dokumenterte utgifter til pass og stell av barn.

Du kan trekke fra inntil 25 000 kroner for ett barn og deretter inntil 15 000 kroner per barn utover det første.

Dette kan påvirke prisen

  • Barnevaktens alder
  • Arbeidsoppgaver
  • Antall timer
  • Om hun eller han overnatter
  • Hvor mange barn som passes

Personvernpolicy