Tronskiftet påvirker ikke oljeprisen

Saudi-Arabia er en nær alliert av USA og tronskiftet vil neppe endre på dette. Kong Abdullah (t.h.) døde natt til fredag. Her er han sammen med USAs utenriksminister John Kerry for ett år siden. Foto: Reuters / NTB scanpix

ta1db831: Saudi-Arabias nye kong Salman har slitt med helsen i årevis og viser ifølge godt orienterte kilder tydelige tegn til demens. Foto: Reuters / NTB scanpix
Saudi-Arabia er en nær alliert av USA og tronskiftet vil neppe endre på dette. Kong Abdullah (t.h.) døde natt til fredag. Her er han sammen med USAs utenriksminister John Kerry for ett år siden. Foto: Reuters / NTB scanpix ta1db831: Saudi-Arabias nye kong Salman har slitt med helsen i årevis og viser ifølge godt orienterte kilder tydelige tegn til demens. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tronskiftet i Saudi-Arabia påvirker neppe verken landets oljepolitikk eller oljeprisen internasjonalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingenting som tyder på det. Kong Salman sier at han vil videreføre politikken, og han beholder oljeminister Ali al-Naimi. Usikkerhetsmomentene forsvant derfor raskt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til NTB.

Kjus tror derfor ikke at oljeprisen vil bli påvirket av tronskiftet i Saudi-Arabia.

– Det er ingen grunn til å tro det. Hadde det vært usikkerhet ved hvorvidt al-Naimi fortsatte, så kunne det ha påvirket prisen. Men den usikkerheten ryddet den nye kongen raskt av veien, sier Kjus.

Les også: Kong Salman overtar tronen i Saudi-Arabia

Familiebedrifter

Han tror ikke at Saudi-Arabia og OPEC med det første vil senke produksjonen for å sikre økte priser.

– Det er foreløpig ingen tegn til det, sier Kjus.

– Saudi-Arabia, Emiratene og Kuwait står helt fast på sin politikk. Dette er familiebedrifter, og det er de som har makten i OPEC, sier Kjus.

Sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA) tror heller ikke at tronskiftet i Saudi-Arabia vil skape uro i oljeverdenen.

– Jeg forventer ingen betydelig endring i Saudi-Arabias oljepolitikk, og jeg forventer og håper at de fortsatt vil være en stabiliserende faktor i oljemarkedet, sier Birol til AFP.

Les også: Saudi-Arabias kong Abdullah er død

Lite prishopp

Nyheten om at den aldrende og syke kong Abdullah var død, og at snart 80 år gamle kronprins Salman hadde inntatt tronen, fikk rett nok oljeprisen til å gjøre et lite hopp fredag.

Under ettermiddagshandelen i Asia, steg prisen på nordsjøolje for levering i mars med drøyt 2 prosent til 49,60 dollar fatet.

Prisen på lettolje steg med i underkant av 2 prosent til 47,14 dollar fatet.

Personvernpolicy