Meny

Amnesty har liten tiltro til Saudi-Arabias nye konge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty har aldri sluppet inn i Saudi-Arabia og har liten tro på en bedre kår for menneskerettighetene i landet under den nye kongen.

– Det er dessverre ikke noen indikasjoner på at kong Salman kommer til å endre kursen, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB.

– Menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia er svært, svært kritisk. Den har i mange tiår vær veldig alvorlig, men etter den arabiske våren er den ytterligere forverret, sier hun.

Fundamentalistisk

Den nyslåtte kong Salman har tidligere slått fast at det er uaktuelt å innføre demokrati i Saudi-Arabia og anklager landets fiender for å ha funnet opp begrepet wahhabisme, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er statsreligion.

Landets fryktede religionspoliti jakter på dem som bryter landets strenge sharialover, og sikkerhetstjenesten slår hardt ned på alle tilløp til opposisjon.

Opposisjonelle kastes i fengsel, steines, piskes og risikerer i verste fall henrettelse med sabel på offentlig sted.

Les også: Saudi-Arabias kong Abdullah er død

Komplett mangel

– Det hersker en komplett mangel på menneskerettigheter i Saudi-Arabia, sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty.

– Uheldigvis er de beskyttet av mange vestlige land, fordi de har olje og fordi de blir sett på som allierte i kampen mot terrorisme, sier han til Reuters.

– Men faktum er at når man begår så omfattende brudd på menneskerettighetene som det Saudi-Arabia gjør, så fostrer man terrorisme, man bekjemper det ikke, mener Shetty.

Forverret

Ina Tin mener forholdene i Saudi-Arabia har blitt verre de siste årene.

– Det har vært en alvorlig innskrenkning i ytringsfriheten. Mange menneskerettsaktivister er arrestert, kvinner som kjemper for større frihet og rettigheter blir kneblet og arrestert og antallet henrettelser har økt de siste årene.

I 2014 fant det sted minst 87 henrettelser i Saudi-Arabia, og senest for to uker side ble en dødsdømt kvinne henrettet på åpen gate i Mekka.

Forverringene har i praksis skjedd under Salmans styre, ettersom avdøde kong Abdullah lenge har vært svekket og kronprinsen har hatt den reelle makten.

Påfallende dempet

– Det er påfallende hvor dempet vestlige land har vært i sin kritikk av Saudi-Arabia. Det kan ikke tolkes på annet vis enn at det har med sikkerhetspolitiske og økonomiske interesser å gjøre, mener Tin.

– Man vil rett og slett ikke utfordre en viktig alliert i Midtøsten, noe som selvsagt er kritikkverdig. Amnesty har påpekt denne dobbeltmoralen i mange sammenhenger, sier han.

Nektes adgang

Amnesty International har aldri sluppet inn i Saudi-Arabia, men kommer til å opprettholde presset mot regimet i landet.

– De vil ikke ha en menneskerettsorganisasjon som Amnesty innenfor døra, vi er ikke velkomne der, konstaterer Ina Tin.

– Men vi kommer til å henvende oss til den nye kongen med krav om endringer og større respekt for menneskerettighetene, for situasjonen i landet er svært kritisk, sier hun.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus