Amnesty har liten tiltro til Saudi-Arabias nye konge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty har aldri sluppet inn i Saudi-Arabia og har liten tro på en bedre kår for menneskerettighetene i landet under den nye kongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er dessverre ikke noen indikasjoner på at kong Salman kommer til å endre kursen, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB.

– Menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia er svært, svært kritisk. Den har i mange tiår vær veldig alvorlig, men etter den arabiske våren er den ytterligere forverret, sier hun.

Fundamentalistisk

Den nyslåtte kong Salman har tidligere slått fast at det er uaktuelt å innføre demokrati i Saudi-Arabia og anklager landets fiender for å ha funnet opp begrepet wahhabisme, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er statsreligion.

Landets fryktede religionspoliti jakter på dem som bryter landets strenge sharialover, og sikkerhetstjenesten slår hardt ned på alle tilløp til opposisjon.

Opposisjonelle kastes i fengsel, steines, piskes og risikerer i verste fall henrettelse med sabel på offentlig sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Saudi-Arabias kong Abdullah er død

Komplett mangel

– Det hersker en komplett mangel på menneskerettigheter i Saudi-Arabia, sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty.

– Uheldigvis er de beskyttet av mange vestlige land, fordi de har olje og fordi de blir sett på som allierte i kampen mot terrorisme, sier han til Reuters.

– Men faktum er at når man begår så omfattende brudd på menneskerettighetene som det Saudi-Arabia gjør, så fostrer man terrorisme, man bekjemper det ikke, mener Shetty.

Forverret

Ina Tin mener forholdene i Saudi-Arabia har blitt verre de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en alvorlig innskrenkning i ytringsfriheten. Mange menneskerettsaktivister er arrestert, kvinner som kjemper for større frihet og rettigheter blir kneblet og arrestert og antallet henrettelser har økt de siste årene.

I 2014 fant det sted minst 87 henrettelser i Saudi-Arabia, og senest for to uker side ble en dødsdømt kvinne henrettet på åpen gate i Mekka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forverringene har i praksis skjedd under Salmans styre, ettersom avdøde kong Abdullah lenge har vært svekket og kronprinsen har hatt den reelle makten.

Påfallende dempet

– Det er påfallende hvor dempet vestlige land har vært i sin kritikk av Saudi-Arabia. Det kan ikke tolkes på annet vis enn at det har med sikkerhetspolitiske og økonomiske interesser å gjøre, mener Tin.

– Man vil rett og slett ikke utfordre en viktig alliert i Midtøsten, noe som selvsagt er kritikkverdig. Amnesty har påpekt denne dobbeltmoralen i mange sammenhenger, sier han.

Nektes adgang

Amnesty International har aldri sluppet inn i Saudi-Arabia, men kommer til å opprettholde presset mot regimet i landet.

– De vil ikke ha en menneskerettsorganisasjon som Amnesty innenfor døra, vi er ikke velkomne der, konstaterer Ina Tin.

– Men vi kommer til å henvende oss til den nye kongen med krav om endringer og større respekt for menneskerettighetene, for situasjonen i landet er svært kritisk, sier hun.