Statlige FOU-midler:

Monica Mæland vil ikke vri statlig støtte fra olje til vindkraft

SVITSJER IKKE: – Ingen motsetning mellom FOU-midler til oljenæringa, og utvikling av grønn energi, sier næringsminister Monica Mæland. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
SVITSJER IKKE: – Ingen motsetning mellom FOU-midler til oljenæringa, og utvikling av grønn energi, sier næringsminister Monica Mæland. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Oljebransjen ber næringsminister Monica Mæland om mer statlig innsats for forskning og utvikling i oljesektoren. Investor Jens Ulltveit-Moe hudfletter statlig støtte til næringa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærings- og handelsminister Monica Mæland (H) fikk ønske om økt statlig innsats for forskning og utvikling (FOU) av petroleumsteknologi, da hun onsdag møtte representanter for oljebransjen.

Bakgrunnen for samtalene var de kritisk lave oljeprisene, som nå har falt til under 50 dollar fatet. Det gjør at olje- og leverandørindustrien er i ferd med å stramme inn.

– Innen utvikling av nye prosjekter og ny teknologi er det behov for enda større bidrag fra myndighetene, sa Erling Kvadsheim, direktør for miljø- og næringspolitikk i Norsk olje og gass, etter møtet.

– Ingen planer om å svitsje

– Nå snakkes det om mer statlig satsing på forskning og utvikling i oljesektoren som tiltak mot lav oljepris. Er ikke situasjonen en anledning til å gjøre det klimainteresserte har foreslått, å vri bevilgningene over til havvind og den type grønne teknologier, næringsminister Monica Mæland?

– Det er ingen motsetning mellom det å forske på olje- og gassektoren og det å benytte den forskningen på andre sektorer. Det har vi gjort i mange, mange år, og det kommer vi fortsatt til å gjøre, sier statsråden til ABC Nyheter.

– Vi har ingen planer om å svitsje over i den forstand at vi skal kutte ut olje og gass som næringsvei i Norge. Tvert imot tror jeg den er levedyktig i mange år fremover. Og den kommer til å bli stadig mer bærekraftig. Klima står høyt på dagsorden, sier Mæland.

Les også: 2014 var et av de varmeste årene siden 1900

Ulltveit-Moe: – Tullete støtte

Til NRK sier derimot investoren Jens Ulltveit-Moe, som selv har satset stort på grønnere energi, at det er tullete av staten å hjelpe oljenæringa.

– Det er bortreist å hjelpe oljenæringa. Vi kan ikke satse på en energikilde som på sikt gjør kloden ubeboelig, sier milliardæren til NRK.

Ulltveit-Moe er selv Høyre-mann og har bidratt med mye penger til valgkamp, men er kritisk til regjeringens miljøsatsing. Han deltar også i klimapanelet Ap-leder Jonas Gahr Støre har opprettet, og deltok på møtet der tirsdag ettermiddag.

Les også: Advarer mot å pålegge Oljefondet å ta klimahensyn

Vil Erna Solberg vri?

På NHOs årskonferanse i dag snakket statsminister Erna Solberg om lavere oljeaktivitet og et grønt skifte som to av fire utfordringer for Norge.

– Bremsen i oljeaktiviteten kan frigjøre kapital og kunnskap, og sette fart på utviklingen av nye, grønne arbeidsplasser, sa Solberg der.

I regjeringsplattformen lover regjeringen derimot å styrke petroleumsrelatert forskning og vurdere endringer i petroleumsskattesystemet.

ABC Nyheter spurte næringsminister Monica Mæland om hun mener oljenæringa trenger lettelser i skatteordningene sine.

– Som næringsminister er jeg veldig fornøyd med det statsbudsjettet vi har fremlagt, og som reduserer skatter og avgifter for hele næringslivet, svarer hun.

Personvernpolicy