Meny

Yara-forsvarerne benekter bestikkelser i Libya og India

STRAFFESAK: De siktede i Yara-saken nekter straffeskyld. (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yaras indiske kontakt utførte mange oppgaver for konsernet og fikk betalt for jobben, ifølge forsvarer Fredrik Berg. Forsvarerne benekter at det ble gitt bestikkelser i India og Libya.

Advokat Berg la fram en lang liste med dokumenterbare oppgaver som Gurpreetesh Maini utførte i forbindelse med Yaras framstøt i India. Agenten hadde blant annet ordnet med visa for Yaras representanter, han bestilte hotell og fungerte som et bindeledd mellom indiske Kribhco og den norske gjødselgiganten. Tilbudet om et årlig honorar på én million dollar var derfor verken utilbørlig eller uforholdsmessig, mener han.

Berg forsvarer franske Daniel Clauw, som var Yaras spydspiss inn i India og delaktig i utformingen av representasjonsavtalen inderen ble tilbudt. Avtalen ble imidlertid aldri undertegnet, og da Gurpreetesh Maini fikk et slutthonorar på en million dollar da Yara droppet India-satsingen, hadde Clauw sluttet i konsernledelsen og var bare tilknyttet konsernet som konsulent.

– Daniel Clauw hadde derfor ingenting med selve betalingen å gjøre, men det vil ikke bli hevdet herfra at det var feil å betale honoraret. Det var tilbud og aksept, sa Berg da han kommenterte aktors innledningsforedrag onsdag ettermiddag.

Les også: De fire Yara-siktede nekter straffeskyld

Reelle forhandlinger

Tidligere på dagen hadde forsvareren til amerikanske Kendrick Wallace, tidligere juridisk direktør i Yara, gått svært grundig til verks for å dokumentere at forhandlingsprosessen i Libya var reell og rent forretningsmessig. Forhandlingene varte i flere år og var svært vanskelige. Det ble gjort betydelige innrømmelser i favør av National Oil Company før den endelige avtalen om et felles foretak i Libya ble undertegnet i 2009, påpekte Arild Dyngeland.

– Samarbeidet med Yara var sterkt ønsket på libysk side, sa Dyngeland.

Ifølge tiltalen var Kendrick Wallace direkte involvert i korrupsjon under Yaras ekspansjon i Libya.

– Vi er grunnleggende uenige i at libyske myndigheters endelige vedtak om å la NOC gå inn i et fellesforetak med Yara, skjedde som følge av bestikkelser, sa forsvareren.

Men Dyngeland kommenterte aldri aktors påstand om at det ble åpnet en korrupt sidekanal parallelt med den offisielle forhandlingskanalen. Overfor NTB nøyde han seg med å framholde at «det ble ikke gitt bestikkelser».

Bakgrunn: Skal ha stått bak bestikkelser i millionklassen

Økokrim ser mønster

Økokrim mener at de forskjellige tilbudene om økonomisk kompensasjon i India og en angivelig muntlig avtale om overføring av fem millioner dollar til sønnen til styrelederen i det libyske selskapet var brudd på korrupsjonsbestemmelsene. Aktoratet peker på at de to forholdene danner et mønster: Yara gjør framstøt overfor selskaper som er strategisk plassert, har maktpersoner i styret og gir rundhåndede økonomiske tilbud til disse maktpersonenes sønner.

I tiltalen heter det at tilbudene og utbetalingene utgjør utilbørlige fordeler for sønnene og at de hadde sammenheng med fedrenes stillinger i myndighetsapparatet.

Slike tolkninger vil forsvarerne ha seg frabedt allerede i innledningsforedraget. Ifølge Arild Dyngeland prøver Økokrim å få retten til å se saken innenfor deres forståelsesramme, noe reglene for innledningsforedrag ikke tillater, ifølge Dyngeland.

– I veldig stor utstrekning har man fortolket faktum og dokumenter og satt dem inn i en sammenheng som passer med tiltalen og den sammenhengen Økokrim mener de må forstås i. Vi er grunnleggende uenige i de fortolkningene, sa han.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus