Meny

Høyre: Vi selger ikke landet

Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen har fått nok av det han mener er usaklig kritikk mot regjeringens eierskapspolitikk. (Foto: Vidar Ruud\ NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen slår tilbake mot kritikken av regjeringens eierskapspolitikk.

– Det er ikke sånn at vi selger unna rubbel og bit. Staten eier om lag 35 prosent av verdiene på Oslo Børs. Det er under en tidel som skal selges, sier Gundersen til NTB.

De siste dagene har en kronikk av forfatter og skribent Morten Strøksnes blitt mye delt i sosiale medier. Under overskriften «Vi som solgte landet» argumenterer Strøksnes blant annet mot fjorårets nedsalg i eiendomsselskapet Entra.

– Ingen av oss ville solgt boligen vår, for å leie den tilbake fra den nye eieren. Det blir ikke smartere når staten gjør det, framholder han.

– Galskap

I høst slo Senterpartiets Geir Pollestad fast at den sittende regjeringen «selger Norge bit for bit» og kritiserte salget av statlige aksjer i oppdrettsselskapet Cermaq.

Også planen om å privatisere Statskog fikk hard medfart av de rødgrønne.

– Her er det virkelig grunn til å snakke om arvesølvet, fastslo Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget overfor Klassekampen i desember.

Om det planlagte nedsalget i Flytoget, der kinesiske interessenter angivelig står klare med lommeboka, sa Storbergets partifelle Else-May Botten følgende til VG i helgen:

– Det er ren og skjær galskap.

Nå har næringspolitisk talsperson Gunnar Gundersen i Høyre fått nok.

– Arbeiderpartiets perspektiv på statlig eierskap synes å være at ingen andre skal få lov til å selge statlige eierandeler enn Ap, tordner han.

Les også: Regjeringen vil selge aksjer for 46 milliarder kroner

– Ingen grunner

Allerede i juni i fjor la næringsminister Monica Mæland (H) fram meldingen om statlig eierskap, men først nå har Stortinget begynt å arbeide med saken.

Regjeringen ønsker at staten selger seg helt ut av selskaper som Ambita, Baneservice, Cermaq, Entra Holding, Flytoget, Mesta, SAS og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter (Veso). I tillegg skal eierskapet reduseres til ned mot 34 prosent i de børsnoterte selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen.

Næringskomiteen skal avgi sin innstilling i løpet av måneden og stortingsbehandlingen ser ut til å skje 3. februar. Spørsmålet er foreløpig åpent om støttepartiene KrF og Venstre sikrer flertall for «hele pakka», men det er iallfall regjeringens håp.

– Høyre mener privat eierskap skal være hovedregelen i norsk næringsliv. Den statlige eierandelen i norsk næringsliv er meget høy og langt høyere enn land vi vanligvis sammenligner oss med. Statens eierskap skal begrunnes, sier han.

Les også: To av tre nordmenn vil betale mer skatt for å sikre velferden

Stusser

Høyre-representanten blir ikke klok på kritikken fra opposisjonen, og minner om at nedsalget i Entra og Cermaq ble gjort etter at de rødgrønne selv åpnet for dette.

Kritikken mot salget av Flytoget henger ikke på greip, mener han.

– Vi skal ikke selge infrastruktur med unntak av noen tog og en organisasjon som drifter tog. Skinnene er ikke med i handelen, sier han.

Gundersen mener et statlig nedsalg er til beste for Flytoget og en rekke andre bedrifter.

– Se hva som skjedde med Statoil. Når det gjelder Flytoget har vi ingen målestokk for om det går godt eller drives effektivt. Et nedsalg vil sko selskapet med et eierskap for framtiden, sier han.

Gundersen viser til at det statlige eierskapet er delt inn i fire kategorier og understreker at det finnes en mengde selskaper regjeringen aldri vil finne på å selge seg ut av.

– Det gjelder for eksempel Statkraft, Statnett, NRK, Norsk Tipping, Vinmonopolet, de regionale helseforetakene og en mengde andre, sier han.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus