Meny

Christer Tromsdal erkjenner skyld for «medvirkning»

Forsvarer Erling Lyngtveit i Oslo tingrett før bedragerisaken mot Christer Tromsdal (t.v.) startet i april. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedrageritiltalte Christer Tromsdal erkjente straffskyld på de fleste punkter da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett.

Fakta om Christer Tromsdal:

* Norsk finansmann og aksjemegler, født 6. januar 1969 i Verdal

* Dømt til seks måneders betinget fengsel i Oslo tingrett i 2004 for, som sjef for Aker Brygge Invest (ABI), å ha spredt villedende informasjon for å lokke småsparere til å investere i et barberhøvelselskap.

* Dømt til seks måneders fengsel i Oslo tingrett 2005 for å ha påvirket vitner i ABI-saken.

* 7. desember 2004 ble han skutt i kneet mens han satt i en bil utenfor Frogner kirke.

* Namsretten la i 2005 ned forbud om å stoppe et NRK-program om Tromsdals rolle som politiagent i NOKAS-saken, men NRK valgte likevel å vise programmet 5. oktober samme år.

* I november 2012 ble han i Oslo tingrett dømt til seks års fengsel for grovt bedrageri og til å betale vel 27 millioner kroner i erstatning. Lagmannsretten opphevet i fjor dommen fordi en av fagdommerne var inhabil.

* Ble i januar i fjor dømt til fengsel i tre år og ni måneder for grove bedragerier i del én av sakskomplekset som Økokrim de siste årene har rullet opp.

* Tirsdag skal andre del av samme sak, den som ble opphevet, prøves for Oslo tingrett for andre gang. Forsvareren har bebudet en uforbeholden tilståelse fra Tromsdal når saken starter.

Totalt omfatter tiltalen verdier for titalls millioner kroner.

– Jeg erkjenner straffskyld for medvirkning, sa Tromsdal gjentatte ganger da de mange tiltalepunktene ble lest opp tirsdag formiddag.

Saken mot den 46 år gamle finansmannen dreier seg om totalt 8 bedragerier eller forsøk på bedrageri.

Han er tidligere domfelt for 17 tilfeller av bedrageri i den ene delen av saken, men behandlingen av resten av sakskomplekset ble den gang utsatt. Det er satt av elleve uker til hovedforhandlingen.

To andre menn, en 47- og en 52-åring, er også tiltalt i saken. De erkjente ikke straffskyld på de fleste punktene, men 52-åringen sa seg skyldig i å ha underslått over 600.000 kroner fra et eiendomsmeglerselskap han jobbet for.

Ville endre tiltalen

Tromsdal hadde tirsdag noen innsigelser til ett av tiltalepunktene og sa seg ikke skyldig. Han sa seg derimot villig til å erkjenne straffskyld hvis Økokrim gikk med på å endre tiltalen noe.

– Vi må se ferdig bevisførselen før vi tar stilling til om vi vil endre tiltalen, men det vil uansett ikke ha noen betydning for straffeutmålingen, sier statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til NTB. Han er aktor i saken.

Bedrageriene Tromsdalen er tiltalt for, foregikk mellom 2003 og 2008.

Saken ble første gang behandlet av Oslo tingrett i 2012, men dommen ble opphevet på grunn av en inhabil meddommer. Da nektet Tromsdal skyld for punktene i tiltalen.

Både mandag og tirsdag er viet til aktoratets åpningsforedrag, og aktor Kavlie gikk mandag grundig gjennom mesteparten av tiltalen mot de tre. Tromsdal selv skal forklare seg senere denne uka.

Grovt bedrageri

Finansmannen er blant annet tiltalt for å ha forledet flere utlånere til å gi tredjepersoner som ikke er tiltalt, lån på uriktig grunnlag. Aktoratet mener Tromsdal oppga en for høy verdi på låneobjektene, oppga for høy inntekt for låntakeren og overdrev egenkapitalen. Framgangsmåten ble brukt på billån, forbrukslån og boliglån.

De tre er alle tiltalt for grovt bedrag i forbindelse med salg av to hoteller i Sverige for til sammen 34 millioner svenske kroner. Påtalemyndigheten mener de førte kjøperne bak lyset ved å overdrive verdien av hotellene, blant annet ved å legge fram falske regnskaper og falske bud.

Samme framgangsmåte mener aktor Tromsdal og en av de andre tiltalte benyttet seg av da en tomt i Tvedestrand ble solgt for 18,5 millioner kroner i 2006.

Dømt i samme sakskompleks

Tromsdal ble i januar i år dømt til fengsel i tre år og ni måneder for grove bedragerier i del én av sakskomplekset. Ett år av straffen ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Finansakrobaten ble også dømt til inndragning av 2,7 millioner kroner og til å betale erstatning til både Santander Consumer Bank og GE Money bilfinans.

Denne dommen ble anket, men Borgarting lagmannsrett avviste i oktober ny behandling. Avgjørelsen er klaget inn for Høyesterett.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus