«Grexit-frykt» ga voldsomt børsras over hele Europa

En valgseier vil bety slutten på påtvungne økonomiske reformer, lovet SYRIZA-leder Alexis Tsipras straks det ble kjent at Hellas holder nyvalg 25. januar. Det ble ikke godt mottatt blant investorer i Hellas. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
En valgseier vil bety slutten på påtvungne økonomiske reformer, lovet SYRIZA-leder Alexis Tsipras straks det ble kjent at Hellas holder nyvalg 25. januar. Det ble ikke godt mottatt blant investorer i Hellas. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

Europeiske markeder skjelver kraftig på grunn av fallende oljepris og frykt for følgene av nyvalget i Hellas. Både i Paris og Frankfurt sendte investorene børsene ned rundt 3 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAC 40-indeksen i Paris endte ned 3,31 prosent, mens den tyske DAX 30-indeksen falt 2,99 prosent. Euroen nærmet seg samtidig sitt laveste nivå på ni år sammenlignet med dollar, og 1 euro hadde på et tidspunkt en kurs på 1,1864 dollar.

Markedene fikk heller ingen hjelp av oljeprisen, som atter en gang nådde et nytt bunnivå da et fat nordsjøolje på ettermiddagen ble omsatt for under 53 dollar.

Hovedårsaken til børsraset synes imidlertid å være økt frykt for at Hellas kan komme til å tre ut av eurosonen etter valget senere i januar. I Aten falt hovedindeksen hele 5,63 prosent, tross europeiske lederes forsøk på å dempe frykten for en «grexit».

Hollande: Grekerne bestemmer

Hellas' fremtid i eurosonen er opp til grekerne selv å avgjøre, sa Frankrikes president Francois Hollande mandag.

Hellas holder nyvalg 25. januar, og ifølge meningsmålingene leder venstreradikale SYRIZA klart foran de andre partiene. Partiet har lovet å reversere de økonomiske reformene som Hellas har måttet innføre i bytte mot et kriselån på 240 milliarder euro.

– Grekerne står fritt til å velge sin egen skjebne. Men når det er sagt, så er det visse forpliktelser som er inngått, og de må naturligvis bli respektert, sa Hollande i et radiointervju.

Brannslukking

Berlin har drevet heftig brannslukking siden magasinet Der Spiegel i helgen hevdet at statsminister Angela Merkel er rede til å la Hellas forlate eurosamarbeidet. Merkel vil at Aten skal forbli i eurosonen, forsikrer hennes talsmann Steffen Seibert mandag.

– Tysklands mål er å stabilisere og styrke eurosonen og alle dens medlemmer, inkludert Hellas, sier Seibert til nyhetsbyrået DPA.

«Den tyske regjeringen mener at en gresk utgang fra eurosonen vil være nesten uunngåelig dersom opposisjonsleder Alexis Tsipras blir regjeringssjef etter valget og forlater budsjettpolitikken og lar være å tilbakebetale landets gjeld», skrev Der Spiegel.

– Euroen er her for å bli

SYRIZA-leder Tspiras har slått tilbake mot spekulasjonene, som han omtaler som «et terroriserende komplott fra en gruppe fantomer».

EU-kommisjonen minnet mandag om at det ikke går an å melde seg ut av eurosonen.

– Euroen er her for å bli. Euroen har demonstrert sin livskraft, sier Annika Breidhardt.

Både i Milano og Madrid krympet også børsene med over 3 prosent mandag. I London falt FTSE 100-indeksen med 2 prosent, og da handelen åpnet i USA, gikk det også nedover. I Oslo endte hovedindeksen ned 2,40 prosent.

Personvernpolicy