Meny

Alle fire tiltalte nekter straffskyld i Yara-saken

Aktoratets dokumenter ankommer rettsal 250 i Oslo tinghus mandag hvor rettsaken mot fire tidligere toppsjefer i Yara startet. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtlige fire tiltalte i norgeshistoriens største korrupsjonssak nektet straffskyld da Yara-saken kom opp for Oslo tingrett mandag.
Fakta om korrupsjonssaken mot Yara:

 

* Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 ble Yara ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Blant annet ble 5 millioner dollar lovet til sønnen til oljeministeren i Libya. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

* 3 millioner dollar ble lovet til sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

* Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse.

* Det er satt av 48 dager til rettssaken.

En etter en erklærte Thorleif Enger, Tor Holba, amerikanske Kendrick Taylor Wallace og franske Daniel Roger Clauw seg uskyldige da rettssaken mot dem startet mandag morgen. Alle er tiltalt for grov korrupsjon knyttet til gjødselprodusenten Yaras virksomheter i Libya og India på slutten av 2000-tallet.

Alle de fire satt i konsernledelsen da de straffbare forholdene skal ha funnet sted.

Mens alle ifølge Økokrim har vært involvert og delaktige i korrupsjonen i Libya, var Holba ikke involvert i India, ifølge tiltalen. Økokrim vil blant annet føre referater fra konsernledelsens jevnlige møter som bevis for at Libya- og India-engasjementet ble drøftet.

Avtaler om bestikkelser

– Vi mener å kunne føre bevis for at det ble inngått avtaler om bestikkelser, sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim da hun holdt sitt innledningsforedrag.

Totalt skal det ha blitt inngått avtaler om ulovlige utbetalinger på over 8 millioner dollar, tilsvarende rundt 56 millioner kroner etter dagens dollarkurs, til tjenestemenn i de to landene. Bare deler av disse beløpene ble faktisk utbetalt, går det fram av tiltalen.

Det synes først og fremst å ha vært Wallace og Clauw som i to helt separate prosesser har forhandlet om opprettelse av to felles selskaper i Libya og India, og at det i den sammenheng ble gjort avtaler om ulovlige overføringer.

Slik Økokrim ser det, var konsernsjef Enger helt innforstått med transaksjonene, som ble gjort via en rekke kontoer og selskaper i Sveits og skatteparadiset De britiske jomfruøyer.

Bakgrunn: Skal ha stått bak bestikkelser i millionklassen

Yara vedtok rekordbot

Øvre strafferamme for grov korrupsjon er ti års fengsel. Men beløpene i Yara-saken er relativt beskjedne sett opp mot andre korrupsjonssaker. Derfor er det lite sannsynlig at den endelige straffeutmålingen – dersom retten avsier fellende dom – ifølge anslag korrupsjonsekspert Petter Gotschalk ved Handelshøyskolen BI gjør i Aftenposten.

– Jeg kan si med en gang at i denne saken blir nok ikke noen dømt til fengsel i mer enn to år, sier han til avisen.

Yara har allerede akseptert et forelegg på 295 millioner kroner for grov korrupsjon i de to landene, i tillegg til Russland, og erkjent at det er utbetalt bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Dette er den største forelegget noensinne gitt til et norsk selskap.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus