Meny

Skal ha stått bak bestikkelser i millionklassen

Fire tidligere toppsjefer i gjødselgiganten Yara sitter på tiltalebenken når norgeshistoriens største korrupsjonssak starter i Oslo tingrett mandag. (Illustrasjonfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire tidligere toppsjefer i gjødselgiganten Yara sitter på tiltalebenken når norgeshistoriens største korrupsjonssak starter i Oslo tingrett mandag.
Fakta om korrupsjonssaken mot Yara:

* Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 ble Yara ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Blant annet ble 5 millioner dollar lovet til sønnen til oljeministeren i Libya. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

* 3 millioner dollar ble lovet til sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

* Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse.

* Det er satt av 48 dager til rettssaken.

De fire – tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw – er tiltalt for å ha betalt ut til sammen titalls millioner kroner i bestikkelser til blant andre sønnen til oljeministeren i Libya og sønnen til en høytstående tjenestemann i India.

– Svært alvorlig

– Tiltalepunktene er svært alvorlige. Tiltalen gjelder store beløp i bestikkelser, har aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim uttalt til NTB.

Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld i saken, som Oslo tingrett skal bruke de neste tre månedene på. En av dem, Tor Holba, hevder at han er varsleren som brakte hele saken fram i lyset, og hans forsvarer Nadia C. Hall har tidligere uttalt til NTB at han er svært skuffet over tiltalen.

Siste: Alle de fire tiltalte Yara-toppene nekter straffeskyld

Erkjent

Selskapet har imidlertid erkjent forholdet, og i fjor vedtok Yara et forelegg på 270 millioner kroner og 25 millioner i inndragninger for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Det er den største boten som noensinne er gitt til et norsk selskap.

På den omfattende vitnelisten står blant andre Yaras tidligere generaldirektør Egil Myklebust, Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt og sønnen til Muammar Gadaffis oljeminister.

Opptil ti år

Strafferammen for ett tilfelle av grov korrupsjon er opptil ti års fengsel. Dersom de tiltalte kjennes skyldige i flere forhold, kan straffen bli strengere.

En av de tiltalte, Daniel Clauw, er fransk statsborger og bodde ikke i Norge da lovbruddene skal ha skjedd. Økokrim måtte derfor for første gang gå til Kongen i statsråd og be om godkjenning av tiltalen mot ham.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus