Meny

Flere kan vente seg rentekutt

Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank satte ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent under rentemøtet i desember. Nå følger bankene etter. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre største bankene førte an med rentekutt før helgen. Nå kommer mellomstore og mindre norske banker etter. Eksperter utelukker ikke lånerenter ned mot 2-tallet på sikt.

– Vi registrerer at prisene på torget har endret seg. Våre kunder kan vente seg konkurransedyktige priser på våre produkter, sier kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken til NTB.

Handelsbanken er ifølge Finans Norge den fjerde største i landet målt etter forvaltningskapital. Tilsvarende signaler kommer fra bankene som følger på lista.

– Vi ser hva andre banker gjør og vil foreta justeringer. Omfang og størrelse er ennå ikke bestemt, men det ligger i kortene at vi vil gjøre tilpasninger, sier informasjonssjef Frode Sandal i SpareBank 1 SR-Bank.

Les også: Farlig lave renter løfter veksten

Billigere lån

Danske Bank var først ute med rentenedsettelse i denne omgang. Torsdag kveld varslet banken et kutt på inntil 0,3 prosentpoeng, med en nominell rente på 2,95 prosent som bankens beste tilbud.

Fredag fulgte Nordea og deretter DNB opp med kutt i en tilsvarende størrelsesorden. Både DNB og Nordea har nå en nominell rente på 2,9 prosent som sitt beste tilbud etter kutt på inntil 0,4 prosentpoeng.

– Vi noterer oss at flere av de største bankene har satt ned renta. Det legger føringer, og vi vurderer situasjonen fortløpende, sier informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest til NTB.

Samme budskap kommer fra SpareBank 1 SMN.

– Vi følger med på situasjonen og er nødt til å være konkurransedyktige, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad.

Les også: Storbankene starter året med rentekutt

2-tallet

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse utelukker overfor VG ikke at lånerentene kan havne under 2 prosent.

– De kan nok det, men ikke nå. Det avhenger av hva Norges Bank gjør. Men jeg tror de kommer til å kutte renten opptil et halvt prosentpoeng til. Det er ikke tilstrekkelig for å få banklånsrenta under 2-tallet, men ned mot 2 kan være en mulighet, sier Bjørnstad.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen forventer en bølge av rentekutt i første halvår.

– Jeg tror de fleste vil få en boliglånsrente på en halv prosent lavere i år enn i fjor. Men jeg tror ikke dette er på vei mot null. Boliglånsrenten holder nå på å bunne ut mellom 2,5 og 2,75 prosent, sier Andreassen til VG.

Han anbefaler å binde boliglånsrenten på et slikt nivå.

– Det er tross alt ikke så mye å gå på videre herfra, sier han til avisen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus