Meny

Familieøkonomi:

Slik holder du matbudsjettet nede

Er du bevisst på hva du bruker pengene på når du handler? Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sliter du med å klare å få husholdningsbudsjettet til å vare hele måneden? Økonom og ernæringsfysiolog gir deg sine beste tips.

Er du en av de som går innom butikken på vei hjem fra jobb, gjerne med slitne og sultne barn på slep? Da er det ikke alltid like lett å forholde seg til budsjett og vite hva en virkelig trenger. Og hvor mye er det egentlig vanlig å bruke på handling?

Den største feilen mange gjør, er å handle på tom mage.

– Mange handler helt uten mål og mening. De har ikke planlagt, og har ikke noe forhold til hva de egentlig trenger, sier siviløkonom og programleder i «Luksusfellen» Hallgeir Kvadsheim.

Les mer: Sparetips fra A til Å

Beregningskalkulator

Trenger du en liten realitetssjekk på hvor mye dere faktisk behøver til handling hver måned, har SIFOs (Statens institutt for forbruksforskning) laget et nyttig verktøy som kan hjelpe deg på veien.

På deres nettsider finner du en kalkulator for hva en husholdning kan regne med av utgifter i løpet av en måned. Du legger inn alle familiemedlemmene, kjønn og alder, og får opp ulike poster med antatte utgifter.

– Dette er gulvet for hva en kan forvente av utgifter. Når jeg jobber med «Luksusfellen», er det ingen kreditorer som vil gå med på budsjett som har lavere summer enn SIFOs minstenorm.

Forholder du deg til SIFOs beregninger, har du et noenlunde stramt budsjett, og ikke rom for store spillopper. Men det er fullt mulig å leve etter, og gir ikke nødvendigvis så mye lavere livskvalitet, sier Kvadsheim.

Skjermdump fra SIFOS budsjettkalkulator. Det er her lagt inn en familie med mor, far, ett barn 6-11 måneder og et barnehagebarn på 3 år. Familien har en samlet brutto inntekt på over 300.000 kroner, og har én bil.Skjermdump fra SIFOS budsjettkalkulator. Det er her lagt inn en familie med mor, far, ett barn 6-11 måneder og et barnehagebarn på 3 år. Familien har en samlet brutto inntekt på over 300.000 kroner, og har én bil.

Les mer: Slik kommer du ut av pengeknipen

Trenger du middagsinspirasjon? Tenk enkelt!

Kartlegg pengebruken

Nettbanken kan også være til god hjelp når du skal prøve å få oversikt over hvor mye du faktisk bruker.

– Mange store banker har en forbruk/budsjettfunksjon. Så trekker du kortet på en matbutikk, vil dette beløpet gå inn på matposten. Da får du raskt oversikten over hvor mye du faktisk bruker på handling, sier Kvadsheim.

Her er det selvsagt viktig at du er gjennomført, og bruker kortet hver gang du handler. Det er også smart å notere seg om du tar ut litt ekstra penger i butikken når du handler. Da må dette trekkes fra det totale beløpet, ellers vil du overvurdere hvor mye penger du faktisk behøver på budsjettet.

Lag riktig mengde – kast mindre

Klinisk ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping jobber med forebyggende helse, og sier det er fullt mulig å ha et bra kosthold uten å bruke for mye penger. – Det første du kan tenke over, er om du kjøper og lager riktig mengde mat. Mange kjøper altfor mye mat, og utrolig mye går rett i søppelet. Med god planlegging kan du beregne hvor mye du trenger, sier hun. Drøpping oppfordrer folk til å bruke sansene før de kaster mat.

– Det er forskjell på mat som har «best før» og «siste forbruksdag». Egg, melk og yoghurt er eksempler på mat som kan holde lenger enn datoen som står på pakken. Med for eksempel karbonadedeig, ville jeg sett hvordan pakken er. Buler plasten, kan det tyde på at det er for mye bakterier. Men ser alt fint ut, og det lukter greit, er det ingen ting i veien for å bruke den på siste forbruksdag, og ofte ikke dagen etterpå heller, sier hun.

Les mer: Lær barn om penger

Rester er ok

Drøpping sier mange matvarer i dag er enkle å dele opp i porsjoner, som for eksempel frossen laks i porsjonspakninger. Klipp av de du trenger, og la resten bli igjen i fryseren.

– Og har du ris til overs etter en middag, går det an å ha stekt ris dagen etterpå. Legg gjerne opp til at dere har restemiddag, eller restetapas, en dag i uken. Husk bare på å oppbevare maten riktig. Kjøl den fort ned, og ikke la den bli stående på kjøkkenbenken i timevis først, sier hun.

Ikke handle på tom mage

For ikke å handle etter sulten mage, er det viktig å lage en liste før du drar til butikken.– Og så må du holde deg til denne listen. Klarer du å handle én gang i uken, og handle stort, kan du fort spare både tid og penger, sier Kvadsheim. Noen synes kanskje det er mye jobb å handle alt de trenger på én gang. Men gir du det litt tid, vil du gjerne se at du får en god oversikt over hva dere trenger.

– Et godt tips kan også være å handle om kvelden etter at ungene har lagt seg. Da er det roligere i butikken, betjeningen har bedre tid til å hjelpe deg og det er mindre køer – både i trafikk og butikk, sier Kvadsheim. Et pluss kan også være at du slipper mas fra barna, slik at du får være mer konsentrert og ikke gir etter på unødige impulskjøp som de krever.

Se etter tilbud

– Fremdeles er det slik at det er lurt å kjøpe basisvarer i butikk-kjeder som er kjent for å ha jevnt lave priser, som for eksempel Rema 1000 og Kiwi. Men det er absolutt mye å hente på å være bevisst på tilbud, råder Kvadsheim.

Mandager fylles postkassen opp med reklame fra alle matvarekjedene. Hvis du setter deg ned og blar gjennom, kan det være at det er mange gode tilbud du burde få med deg.

– Men da er det viktig å være bevisst. Selv om det er tilbud på noen varer, er ikke nødvendigvis de andre varene billige. Så hvis du egentlig skulle ha med deg tre-fire tilbud, men ender opp med å gjøre hele ukeshandelen der, kan du fort tape penger, sier Kvadsheim.

Frukt og grønt

Bor du i en større by, råder Kvadsheim deg også til å tenke alternativt når det gjelder frukt og grønt.

– Flere butikk-kjeder har selv innrømmet at de ikke klarer å holde prisene nede på frukt og grønt. Går du til mer spesialiserte butikker, er det helt klart penger å spare. De som selger frukt og grønnsaker har ofte høy omløpshastighet, slik at det er mye ferske varer. Det er også ofte god kvalitet, siden grossistene selv håndplukker det som selges videre, sier Kvadsheim.

Les mer: Fire knallgode hverdagsmiddager

Slik får du et altetende barn

Frossent er like bra

Noen velger også å gå for et billigere alternativ - frosne grønnsaker. Og ernæringsmessig er det ikke noe i veien med å velge dette.

– Undersøkelser viser at frosne grønnsaker inneholder like mange vitaminer og mineraler som ferske. Noen ganger er det til og med mer, sier Drøpping.

Men det er også mange grønnsaker som er billige, for eksempel kål, kålrot, løk og gulrøtter.

– Ikke bare er de billige, de er også veldig sunne. Og det går an å ovnsbake eller finne alternative måter å tilberede det på, sier Drøpping.

Billigprodukter

– Hva med matvarekjedenes egne billigprodukter?

– Her tror jeg det viktigste rådet er at du følger litt med. Det er slettes ikke slik at det alltid er det dyreste som er det beste, men kvaliteten varierer også på billigproduktene, sier Hallgeir Kvadsheim.

– Generelt er det lurt å kikke på innholdsfortegnelsen på all mat vi spiser. Den ingrediensen som står først er det mest av, og så står de i synkende rekkefølge, tipser Oddveig Fossdal Drøpping.

Så kjøper du for eksempel en müsli, er det best at kornsortene står først.

– Frokostblandinger og müsli er dyrt for mange. Det koster kanskje 40 kroner for 400 gram müsli. Jeg har funnet en av et billig merke som koster under 20 kroner for ett kilo, og den er like bra. Det går også an å lage blandingen selv, da har du enda bedre kontroll på hva som er oppi, sier Drøpping.

Er du glad i smoothie, går det også an å kjøpe store pakker med frosne bær. De er like næringsrike som friske, og du kan ta opp akkurat det du trenger.

– Mange bruker en del kjøttdeig, som også er billigere enn karbonadedeig. Hva tenker du om det?

– Det kommer jo an på hvor ofte du bruker det. Men mange bruker kjøttdeig mye, og jeg synes uansett at folk bør gå over på karbonadedeig. Det går an å drøye tomatsausen med å ta oppi for eksempel raspet gulrot, finhakket løk, tomater og sellerirot. Da blir den også sunnere. Etterpå kan du ta det i stavmikseren, og du får mer masse. Det går også an å spe ut selve karbonadedeigen med for eksempel røde kidney-bønner. Skyll dem, hakk i småbiter og bland sammen, foreslår hun.

Se alt under ett

Drøpping oppfordrer alle til å se all handlingen under ett.

– En rapport fra Helsedirektoratet viser at om lag 20 prosent av matvarene vi kjøper er sukkervarer og leskedrikker. Har vi råd til så mye søtt og snacks, har vi også råd til frukt og grønt. Og vi bruker tre ganger så mye penger på søtt som på fisk. Så det handler ofte om prioriteringer, hun. Investering i god helse er også god økonomi, avslutter hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap
Siste nytt
17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus