Meny

Vi vet ikke hva pengene går til

30 prosent sier at de ikke vet hvor mye penger de bruker på mat i måneden, viser en ny undersøkelse om nordmenns privatøkonomi. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av oss vet ikke hva vi bruker pengene på, ifølge en ny undersøkelse. Få oversikt, lag budsjett og matplan, lyder ekspertrådene.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos MMI på vegne av DNB, sier sju av ti at de kunne ha redusert forbruket sitt.

30 prosent sier at de ikke vet hvor mye penger de bruker på mat i måneden.

– Jeg er ikke overrasket over funnene. Mat er en utgiftspost vi må ha, så folk tenker ikke så mye over det og handler gjerne hver dag. Dette er derfor også den posten med størst sparepotensial, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Les også: Så lett kuttet vi matbudsjettet med 5.600 kroner i året

– Mindre bevisste

Videre sier 28 prosent at de ikke har kontroll over mindre kjøp på kiosker og kafeer. 21 prosent vet ikke hva de bruker på klær og sko i måneden.

– God lønnsvekst og lav rente har nok skylden for at vi har blitt mindre bevisste på egen pengebruk, sier Sandmæl, som har råd til dem som ønsker å gå inn i det nye året med større oversikt over egen økonomi.

– Først må man vite hvor pengene går. Lag et budsjett og få oversikt. Det kan høres kjedelig ut, men det er faktisk moro å nå målene man har satt seg. Et annet tips er å lage en matplan, og handle én gang i uka. Da kan du spare utrolig mye penger, sier Sandmæl.

– Sammenlign på nett

I gjennomsnitt bruker nordmenn rundt 11 prosent av budsjettet på mat, ifølge Forbrukerrådet. Det er et lavt tall sammenlignet med resten av verden, men det er fortsatt et sted man kan spare en god del penger.

– Det beste man kan gjøre er å få kontroll over utgiftene knyttet til mat og andre ting. I de aller fleste nettbanker kan man lage et budsjett på nett, og man kan få oversikt gjennom bankens kakediagram som kategoriserer utgiftene dine, sier fagdirektør Jørge Jensen i Forbrukerrådet til NTB.

Hans råd er å bruke ulike nettsteder som sammenligner priser på leverandører. På Finansportalen kan man finne det billigste boliglånet og forsikringen, på Konkurransetilsynets nettsider kan man sammenligne priser på nett- og telefonileverandører. Slik kan man se om man bruker mer enn nødvendig på sine faste utgifter, ifølge Jensen.

– Det er mulig å spare tusenlapper på det, sier Jensen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus