Namibisk slakteri føler seg forrådt av Nortura:Nortura har havnet i bitter kjøtt-krig i Namibia

UTSATT I DRAGKAMP: Disse kjøttarbeiderne i Witvlei-slakteriet risikerer å miste jobben som følge av kampen om det norske kjøttmarkedet, advarer ledelsen. Foto: Knut Framstad/Nortura.
UTSATT I DRAGKAMP: Disse kjøttarbeiderne i Witvlei-slakteriet risikerer å miste jobben som følge av kampen om det norske kjøttmarkedet, advarer ledelsen. Foto: Knut Framstad/Nortura.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slakteriselskapet Witvlei Meat i Namibia, der Nortura eier 30 prosent, anklager Nortura for å betale dårligere enn avtalt og truer med å legge ned de 200 eneste arbeidsplassene i et fattig område.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår norske aksjonær Nortura tjener gode penger på å selge kjøtt til Norgesgruppen og andre i Norge, mens de betaler oss dårligere enn avtalt og samarbeider med vår konkurrent.

Det sier en forbitret styreleder Sidney Martin i det namibiske slakteriselskapet Witvlei Meat på telefon til ABC Nyheter.

– Jeg har mistanke om at Nortura ønsker å få nedlagt selskapet Witvlei Meat, slik at de kan kontrollere hele importen av kjøtt fra Namibia via vår konkurrent Meatco, sier styrelederen.

Han anklager Nortura for å gi deres konkurrent Meatco mer for kjøttet deres, noe som kan føre til nedleggelse av Witvlei. Meatco er underlagt den namibiske staten og har til formål å tjene kjøttbøndenes interesser.

Nortura er det norske, bondeeide slakterisamvirkeselskapet som står bak varemerkene Gilde og Prior.

For et par år siden inngikk Nortura samarbeid med Witvlei Meat, nærmest doblet prisene til de namibiske produsentene og kjøpte 30 prosent av aksjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norturas styremedlemmer ute

– Norturas styremedlemmer har vist seg å jobbe for interessene til vår konkurrent Meatco. Hvert skritt vi har planlagt å ta, har de norske styremedlemmene orientert vår konkurrent om, tordner Martin.

– Siden disse styremedlemmene ikke arbeider i selskapets interesser, forlangte vi at de skulle trekke seg. Det gjorde de i oktober, sier styrelederen.

Dermed har det på to år gått fra fryd og gammen mellom Witvlei og det de betraktet som sin redning, Nortura, til full skjæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Fatland-konsernet stevnet for høyesterett i Namibia

Kjøttet er frosset i Namibia

Som følge av striden er de 300 tonn storfefileter Nortura skulle hentet til Norge i 2014, fortsatt innesperret på Witvleis fryselager i Namibia.

Ifølge betingelsene namibiske myndigheter satte for å tildele Witvlei denne kvoten, måtte den være ekspedert i løpet av kalenderåret 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men norske forbrukere får ikke sette tennene i kjøttet før namibisk høyesterett eventuelt gir Nortura medhold.

– Nortura forsøkte å få ut de 300 tonn kjøtt på 2014-kvoten som de måtte importere før 1. januar, fra vårt fryselager. Vi nektet. Men to dager før jul sa dommerne at kjøttet må utleveres til Nortura, forteller styreleder Sidney Martin.

– Men den dommen har vi nå anket til høyesterett. Vi vil ikke frigi partiet før Nortura har betalt oss differensen til prisen de betaler til Meatco, legger han til.

Norsk marked gull verdt

Det norske markedet er gull verdt for namibiske kjøtteksportører, ikke minst fordi Nortura for et par år siden gikk inn og tilbød omtrent dobbelt så høye pris for kjøttet Namibia eksporterer tollfritt til Norge.

Også andre importører, som Norgesgruppen, har måttet følge prisutviklingen.

Som en del av norsk utviklingspolitikk er det satt av en kvote på 3200 tonn import av kjøtt fra Namibia og Botswana, samt 500 tonn fra Swaziland, som slipper toll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør at hver åttende biff vi spiser i Norge, ifølge Nortura stammer fra disse sørafrikanske landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør at eksporten til Norge ifølge Bistands-Aktuelt oppnår 72 prosent høyere pris enn til EU.

Styreleder Sidney Martin vedgår likevel at Nortura fortsatt betaler langt over nivået Fatland-konsernet kjøpte kjøttet for inntil for et par år siden. Martin er også enig i at prisene til Norge ligger 72 prosent over hva namibierne kan oppnå ved å selge til EU.

Kamp om kvotene til Norge

Innad i Namibia er det dermed kamp om fordelingen av kvotene til Norge. Witvlei har tapt terreng. Det statlige organet Meat Board senket i 2014 Witvleis kvote dramatisk, fra 800 til 300 tonn.

Meatco fikk økt sin kvote og nykommeren, Brukarros Meat Processors, fikk 100 tonn av eksportkvoten. For 2015 er sistnevnte ute, og Wilvlei har fått en forsiktig økninig til 350 tonn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tapte kvoter til Norge er årsaken til at Witvleis 200 arbeidsplasser i namibisk utkant nå er i fare, ifølge afrikanske medier. Kampen om eksportkvoter til Norge har nådd ministernivå.

Nortura ville ikke presse politikerne

Og akkurat her ligger forklaringen Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg gir på disputten som har oppstått:

– Det siste året har vi opplevd at ting ikke har gått så positivt for Witvlei som vi hadde håpet. De har tapt kvoter og posisjon. Vi ble utfordret til å påvirke namibiske myndigheter til å gi større kvoter til Witlvlei. Da vi nektet det, startet kritikken mot oss, sier Kolberg til ABC Nyheter.

– Vi har vært veldig klare på at vi skal være profesjonell aktør, men at det må være selskapet som må jobbe opp mot namibiske myndigheter. Det blir fullstendig feil om vi skulle påvirke myndigheter i Namibia, eller be norske myndigheter gjøre det, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Manglende korrekt opptreden fra selskapet gjorde at våre styremedlemmer ba om å få gå ut av styret, sier han.

Nortura holder tett om pris

– Betaler dere høyere pris til Meatco enn til selskapet dere selv er medeier i?

– Jeg kan ikke kommentere slike forretningsmessige forhold. Men jeg kan bekrefte at vi har etterlevd det som er aksjonæravtalen med Witvlei til enhver tid. Vårt mål var å stabilisere en varestrøm fra sørlige Afrika, og få bedret prisnivået til afrikanske bønder, svarer Nortura-sjef Arne Kristian Kolberg

– Meatco har blitt en større leverandør enn før. Vi trenger mer enn vi får kjøpt fra Witvlei, legger han til.

Witvlei Meats administrerende direktør Hendri Badenhorst mener at Nortura snakker med to tunger når de sier at de ikke vil påvirke myndighetene.

Han viser til hva Nortura-direktør Gunnar Dalen, mens han satt i Witvlei-styret, sa på et stormøte hos konkurrenten Meatco.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der talte Dalen varmt for samarbeid mellom Meatco og Nortura, og lovet ved hjelp av Nortura å «åpne dørene til den norske regjeringen» for Meatco.

Best pris gir størst kvote

Alt i alt kan fordelingen av de verdifulle eksportkvotene til Norge avhenge av prisene Meatco og Witvlei oppnår ved salg til Nortura, resonnerer Witvlei.

Namibiske myndigheter vil nemlig skjele til hvilke produsenter som kan oppnå høyest pris. Det gir høyest eksportinntekter til dette fattige landet å tildele mest mulig av kvoten til den som får mest per kilo.

Og Wilvlei mener å kunne dokumentere, gjennom opplysninger som har kommet fram i retten, at Meatco får atskillig høyere summer av Nortura, enn det de selv får.