Meny

Norges største korrupsjonssak for retten mandag

FORELEGG: Økokrim ga Yara International ASA et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara-styreleder Bernt Reitan (t.h.) Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag møter fire tidligere toppledere i gjødselgiganten Yara i Oslo tingrett, tiltalt for grov korrupsjon. Saken er den største korrupsjonssaken i Norge noensinne.

Når rettssaken starter 5. januar, sitter tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw på tiltalebenken. Oslo tingrett skal bruke tre måneder på saken mot dem.

– Tiltalepunktene er svært alvorlige. Tiltalen gjelder store beløp i bestikkelser, og mottakerne av pengene er høytstående myndighetspersoner i Libya og India, sier aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

Les også: Yara vil ikke utlevere dokumentasjon før korrupsjonssaken

Bestikkelser i Libya

Ifølge tiltalen skal Yara ha avtalt å betale 5 millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Muammar Gaddafis regime i Libya. Yara forhandlet da om felles gjødselproduksjon med et statseid, libysk oljeselskap.

Avtalen skal ha blitt inngått av Wallace. Enger, Clauw og Holba ga sin tilslutning, heter det i tiltalen. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen til oljeministeren disponerte i Sveits via et annet selskap. Betalingen ble skjult gjennom overfakturering av flere ammoniakkleveranser mellom selskapet og et Yara-eid selskap i Sveits.

Les også: Yara-sjefen må gå

Gjødselprosjekt i India

Yara skal også ha avtalt å betale minst 3 millioner dollar til sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann. Yara forhandlet da om et fellesprosjekt med et indisk kunstgjødselselskap som var kontrollert av departementet der tjenestemannen jobbet.

Ifølge tiltalen var det Wallace og Clauw som kom med tilbudet om bestikkelser på vegne av det norske selskapet.

I oktober 2007 ble 1 million dollar utbetalt til sønnen via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

Også Enger er tiltalt for korrupsjon i India, mens Holba kun er tiltalt for tilfellet i Libya.

Les også: Tiltalt Yara-topp beholder millionlønnen

Nekter straffskyld

Ingen av de fire tiltalte erkjenner straffskyld, opplyser forsvarerne deres til NTB.

– Holba er klart skuffet over tiltalen. Han er den som brakte denne saken fram i lyset ved å varsle ledelsen da han fikk et uakseptabelt krav. Holba er meget klar på at han ikke er skyldig i disse anklagene, og ser fram til å belyse dette nærmere under rettssprossens, sier forsvarer Nadia C. Hall til NTB.

Strafferammen for ett tilfelle av grov korrupsjon er opp mot ti års fengsel. Hvis de tiltalte kjennes skyldig for flere forhold, kan straffen bli strengere.

– Dette er nok den alvorligste saken av denne art som har vært oppe for retten. Det er snakk om internasjonal høynivåkorrupsjon, forteller aktor Djupesland.

Godkjent i statsråd

For å ta ut tiltale mot Clauw, som er fransk statsborger og ikke bodde i Norge da lovbruddene skal ha skjedd, måtte tiltalen godkjennes av Kongen i statsråd. Det var første gang Økokrim har bedt om en slik godkjenning.

– Han mener seg uriktig straffeforfulgt, og vi vil bestride tiltalen. Han kommer ikke til å kommentere noe spesifikt underveis, men skal møte i retten, sier Clauws forsvarer, Fredrik Berg, til NTB.

Yara har erkjent korrupsjonen. Selskapet vedtok i fjor et forelegg på 270 millioner kroner og 25 millioner i inndragninger for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Det er den største boten noensinne gitt til et norsk selskap.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus