Oljefondet saksøker BP etter milliardtap

Oljefondet har stevnet det britiske oljeselskapet BP for retten i Texas med krav om en giganterstatning etter tap på fondets BP-aksjer etter Deepwater Horizon-katastrofen i april 2010. Foto: AP / NTB scanpix.
Oljefondet har stevnet det britiske oljeselskapet BP for retten i Texas med krav om en giganterstatning etter tap på fondets BP-aksjer etter Deepwater Horizon-katastrofen i april 2010. Foto: AP / NTB scanpix.

Oljefondet har stevnet det britiske oljeselskapet BP for retten i Texas med krav om en giganterstatning etter tap på fondets BP-aksjer etter Deepwater Horizon-katastrofen i april 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet ønsker ikke å anslå størrelsen på kravet, men Dagbladet skriver at verdien av oljefondets BP-aksjer falt med 8,3 milliarder kroner i andre kvartal 2010, som følge av oljeutslippet i Mexico-gulfen.

– Vi har sammen med andre store amerikanske og europeiske investorer sendt inn en stevning til retten i Texas. Vi mener BP har feilinformert om en del forhold knyttet til sikkerheten på sine dypvannsoperasjoner og sin evne til å sikre disse operasjonene, og har dermed forårsaket skader på miljøet og tap på mange millioner dollar for aksjonærene, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i oljefondet.

Les også: BP inngår forlik etter oljekatastrofe

BP mener at søksmålet er grunnløst, skriver avisen.

Oljeutslippet i Mexicogolfen var på totalt 5 millioner fat, og oljen spredte seg over et område på over 3.200 kvadratkilometer. Det er det største oljeutslippet i USAs historie.

BP har kjempet en lang kamp i det amerikanske rettsapparatet for å begrense erstatningsutbetalingene.

Selskapet har allerede betalt 42 milliarder dollar i omkostninger i forbindelse med oljeutslippet.

Personvernpolicy