Vedtatt av regjeringen i dag:– Nå skal investorer få statlige tilskudd til å drive gårdsbruk

– Nå skal investorer få statlige tilskudd til å drive gårdsbruk
– Nå skal investorer få statlige tilskudd til å drive gårdsbruk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjerne investorer kan heretter få tilskudd av staten til å drive gårdsbruk, besluttet regjeringen fredag. – Vi er på vei tilbake til leilendingssystemet, sier Bondelags-topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen endret i dag forskriften om produksjonstilskudd til landbruket, slik at også gårdsbruk eid av selskaper uten tilknytning til bonden, kan få statlige tilskudd, advarer Norges Bondelag.

I den nye forskriften fra Sylvi Listhaugs (Frp) Landbruks- og matdepartement, er restriksjonene mot å yte tilskudd til andre enn bondeeide gårdsbruk, fjernet.

– Dette er dramatisk. Vi er på vei mot leilendingssystemet igjen, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til ABC Nyheter.

– Endringen har ikke blitt vedtatt av Stortinget, hevder Skorge.

Dagens endring skjer etter at en høringsrunde om saken ble sendt ut i juli.

– Investeringsselskaper eller et slakteriselskap kan nå legge under seg betydelig antall driftsselskaper i landbruket, plassert på ulike gårder. Dermed kan de legge under seg store volumer, og få tilskudd fra staten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det åpner for en vertikal integrasjon vi ikke har sett tidligere. Vi ser slikt i andre land, og det er naivt å tro at det ikke skal skje her i Norge, mener generalsekretæren.

Vertikal integrasjon innebærer at en og samme eier sitter på verdikjeden fra produksjon av råvarer (bonden), til foredling (slakterier, Bama) og salg (dagligvarekjeder).