Fiskeriminister Elisabeth Aspaker etter kontroversiell rapport:

Fiskeriministeren vil beholde norsk eierskap til fisken

OMSTRIDT UTREDNING: Utvalgsleder Ragnar Tveterås overleverer utredningen som vil frata aktive fiskere eneretten til å eie fiskefartøyer, til fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Foto: NFD.
OMSTRIDT UTREDNING: Utvalgsleder Ragnar Tveterås overleverer utredningen som vil frata aktive fiskere eneretten til å eie fiskefartøyer, til fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Foto: NFD.
Tirsdag fikk fiskeriministeren en rapport som anbefaler å frata aktive fiskere eneretten til å eie fiskebåter og dermed fiskekvotene. Den utløser stor uro.

– Kravet om norsk eierskap skal opprettholdes.

Det slår fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fast på spørsmål fra ABC Nyheter.

Tirsdag fikk hun rapporten som var bestilt av Sjømatindustriutvalget. Den anbefaler det regjeringspartiene har gått inn for i regjeringserklæringen, å myke opp den såkalte Deltakerloven. Den loven tillater bare fiskere bosatt nær kysten å eie fiskefartøy.

Forslaget om å fjerne den begrensningen har utløst ramaskrik fra flere hold, som frykter at kystsamfunnene vil tape på endringene som er foreslått.

På forhånd advarte også Stortingets utredningsseksjon mot at endringer i Deltakerloven kunne sette i spill unntaket Norge har i EØS-avtalen, som forhindrer utlendingers oppkjøp av norske fiskeressurser.

Les også: Endring av fiskeri-lov kan la utlendinger kjøpe opp norsk fiskeressurser

Vil begrense kvotene

Nå garanterer altså Aspaker at norsk eierskap skal beholdes, selv om andre enn fiskere får eierskap til fiskekvoter - som Høyre for øvrig ønsker tildele aktører til evig tid.

– Sjømatindustriutvalget er klare på at gjeldende restriksjoner på utenlandske statsborgeres rett til å eie fiskefartøyer og fiskekvoter videreføres. Dette er et spørsmål jeg vil sørge for å få belyst grundig i forbindelse med meldingsarbeidet, skriver Elisabeth Aspaker i en epost til ABC Nyheter.

– Det er for øvrig verdt å merke seg at utvalget også vil begrense hvor mye en enkelt aktør kan eie av kvoter, legger hun til.

Les også: Kaster brannfakkel om privatisering av Norges fisk

– Krig mot Nord-Norge

Utvalgets forslag vekker uansett protester.

– Med Tveterås-utvalgets forslag erklærer fiskeriministeren krig mot kystbefolkningen og hele Nord-Norge ved at de ønsker å fjerne grunnlovene innen norsk fiskeri, skriver Kystaksjonen i en pressemelding.

– Dette er et svik! Deltakerloven og råfisklovener grunnpillarene for bosetting og arbeidsplasser langs kysten. Disse vil Tveterås-utvalget fjerne, skriver aksjonen.

Den har markert seg sterkt mot oppkjøpene Røkkes Aker-konsern har gjort av trålere og fiskeindustri, for deretter å legge ned anlegg i nord.

– Nå vil det åpnes for mange flere «Røkker» som skal raneresten av arvesølvet vårt, heter det.

Fagorganisasjonen Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) uttaler seg fornøyd med utvalgets innstilling, vel og merke hvis eierskapet blir forbeholdt Norge.

Les: Kystraseriet nådde Stortinget

Opprørt Kystopprør

Også Kystopprøret Gjenreis Kystnorge raser mot utvalget.

Nestleder Geir A. Iversen, som også er Senterpartiets leder i Finnmark, slår tilbake mot Elisabeth Aspakers uttalelser i NRK.

– Hun hevder at det er feil når det hevdes at «pengespekulanter kan overta fiskekvotene dersom deltakerloven blir endret», skriver Iversen i en pressemelding.

– Dessverre er statsråden dårlig informert, skriver Kystopprøret i en pressemelding og legger til:

– Eller kanskje statsråden synes det er helt ok at noen utvalgte borgere av Norge – og snart også hele EU – etter at Norge taper en sak om diskriminering av utlendinger for ESA – skal få anledning til å plukke tulipaner, rips og andre fornybare ressurser i statsrådens hage?

Annonse
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus