Ap vil ha TV-lisens på husstander

Denne uken ble Arbeiderpartiets mediepolitiske utvalg enige om en ny mediepolitikk for TV og allmennkringkasting. Foto: Colourbox.com
Denne uken ble Arbeiderpartiets mediepolitiske utvalg enige om en ny mediepolitikk for TV og allmennkringkasting. Foto: Colourbox.com

Ap vil endre reglene slik at NRK-lisensen følger husstander i stedet for TV-apparater. Dette er en finansieringsmodell som blant annet er innført i Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En lisens som følger husstander vil sikre NRK stabile inntekter, sier Arild Grande (Ap) til Klassekampen.

Denne uken ble Arbeiderpartiets mediepolitiske utvalg enige om en ny mediepolitikk for TV og allmennkringkasting.

– Alt tyder på at NRK-lisensen fortsatt har bred aksept i befolkningen. Men selv om det fungerer godt i dagens medielandskap, må vi ta inn over oss at den teknologiske utviklingen utfordrer lisensen i fremtiden, sier Grande, som leder Aps mediepolitiske utvalg på Stortinget.

Den største utfordringen er utbredelsen av smarttelefoner og nettbrett, noe som er i ferd med å revolusjonere nordmenns TV-vaner. Men mobiler og nettbrett har ikke vært pålagt kringkastingsavgift, selv om NRK formelt har hatt mulighet til det. Ifølge NRKs årsrapport for 2013 går kanalen trolig glipp av inntil en halv milliard kroner i året på grunn nordmenn som har tv, men likevel ikke betaler lisens.

– En ny finansiering av NRK må sikre allmennkringkasterens uavhengighet. Samtidig må den være robust og oppleves som rettferdig, sier Arild Grande.

En husstandsavgift vil etter Aps syn fungere bedre fordi man kan få inn langt flere lisensbetalere.

– Ved å endre avgiften til å gjelde for husstander i stedet for TV-apparater kan man unngå at lisensen vil øke i årene som kommer, sier Grande.

Personvernpolicy