NHO om likhet i samfunnet:– Ikke problematisk at de rikeste blir nullskatteytere

DE RIKE BIDRAR MED MYE: NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
DE RIKE BIDRAR MED MYE: NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener de rikeste ikke behøver å betale personskatt, så lenge selskapene deres bidrar til statskassa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier hun til ABC Nyheter etter en paneldebatt med blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre. Der ga de unison tilslutning til den franske økonomen Thomas Pikettys bekymring for økende økonomiske ulikheter innad i mange land.

Pikettys oppskrift, som han la fram på et foredrag i regi av Universitetet i Oslo og tankesmia Agenda fredag formiddag, er progressiv skatt. Det vil si at skatteprosenten øker jo høyere inntekten og formuen er.

Her hjemme har imidlertid NHO kjempet for å fjerne arveavgift og formuesskatt.

Les også: NHO-sjefen snur om formuesskatt

– Skatt betyr lite i Norge

– Hvordan kan det ha seg at dere støtter fjerning av både arveavgift og formuesskatt, når også du er opptatt av å holde ulikhetene innenfor rimelighetens rammer, Kristin Skogen Lund?

– Jeg er for likhet. En viss grad av rimelig ulikhet bør det være. Men grunnen til at jeg ikke mener det er noen motsetning å være mot arveagvgiften og formuesskatten, er at de har veldig, veldig liten omfordelingseffekt, sier NHO-sjefen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er omfordelende i Norge, er velferdssystemet. Det står for 72 prosent. Så er det inntektsskatten, som er veldig progressiv.

– Det som er viktig for likhet i Norge, er at du har et inntektsgrunnlag som gjør at du kan stå for refordelingen. Da må du være opptatt av å skape verdier, sier Skogen Lund.

Les også: Nordiske sosialdemokrater fikk varsko om fremtiden - stoler på EUs indre marked

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De rike betaler mye

Hun slår fast at NHO ikke er imot skatt eller at de rikeste skal betale mer. Men de mener formuesskatt er en dårlig skatteform.

– Den skatten ideles enten du tjener penger eller ikke. Den gjør ergo at det å ta risiko, å investere, blir mer risikabelt enn det bør være. Da får du ikke generert de inntektene som skal omfordeles.

– De aller, aller fleste betaler uansett mye skatt. De ti prosent rikeste menneskene i Norge betaler nå 38,7 prosent av all personlig skatt. Hvis du tar vekk formuesskatten, vil de betale 38,0 prosent. De betaler allerede mye, og vil fortsette med det, sier Skogen Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hagen føler seg halvkriminell på grunn av formuesskatt

Nullskatteyter null problem

– Det sies jo at dersom formuesskatten blir kraftig redusert, vil det bety at noen av de rikeste vil bli nullskatteytere?

– Det gjør de ikke. Du kan ikke si at for eksempel Olav Thon betaler nullskatt når selskapene hans bidrar med 700 millioner kroner i året til statskassen, svarer Skogen Lund.

– Vi må anerkjenne at de store kapitaleierne bidrar til fellesskapet gjennom sitt eierskap. Det er man nødt til å anerkjenne. Jeg kjøper ikke helt at det å være nullskatteyter personlig, nødvendigvis er et problem.

Les også: – USA hadde opptil 90 prosent toppskatt. Det ødela ikke kapitalismen

– Når vi snakker om likhet, skal vi være veldig nøye på at det som er poenget, er at vi skal bekjempe fattigdom, ikke å bekjempe rikdom.