Meny

NHO-sjefen snur om formuesskatt

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, åpner for å beholde formuesskatten, men foreslår endringer som gjør at det bare er de aller mest velstående som skattes. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHO-direktør Kristin Skogen Lund åpner nå for et kompromiss om formuesskatten der bare de aller mest velstående blir skattet.

NHO-direktøren innser at det kan være politisk umulig å bli kvitt hele formuesskatten, og presenterte kompromisset under et frokostmøte i regi av tankesmia Civita tirsdag, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er to måter å gjøre det på: Det ene er å skattlegge formuesobjekter som særlig dyre boliger. Det andre er Høyre-løsningen, som er et veldig høyt bunnfradrag, for eksempel 25 millioner kroner – og en redusert sats, til for eksempel 0,5 prosent. Da er det ganske få som betaler, og det er en redusert belastning. Det er ikke perfekt, men mye av skaden på mindre bedrifter lukes da ut, sier Lund.

Mens debatten om formuesskatten har gått høyt det siste halvåret, har NHO hele tiden stått hardt på at denne skatten må bort. I sommer krevde organisasjonen minst en halvering av skattesatsen, men i statsbudsjettet for 2015 ble satsen kun satt ned fra 1 til 0,85 prosent.

– Dette handler om politikk, og om å gi legitimitet til skattesystemet gjennom å synliggjøre at noen mennesker med høy formue skattlegges. Hvis man aksepterer at det er en politisk nødvendighet for å få til et kompromiss, mener vi det må være mulig å løse den symboloppgaven på en måte som ikke er skadelig for investeringer i norsk næringsliv, sier Lund.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus