– Vi må ta dette veldig alvorlig. Dette er en stor endring i norsk økonomi

IS I MAGEN: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen understreker viktigheten av å beholde roen når veksten dabber av i Norge. Foto: NTB scanpix
IS I MAGEN: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen understreker viktigheten av å beholde roen når veksten dabber av i Norge. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljesjokk eller myk landing for norsk økonomi: Nå er usikkerheten større enn noen gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av de fem økonomene i DNs rentepanel ber Norges Bank kutte renten på onsdagens møte, mens én ber finansminister Siv Jensen bruke mer penger.

Det er de siste ukenes markante fall i oljeprisen som får medlemmene i rentepanelet til å se med nye øyne på de økonomiske utsiktene og for behovet for tiltak, heter det i artikkelen publisert i tirsdagens utgave av DN.

Endringen var også tema på et seminar i regi av Finansdepartementets rådgivende utvalg for modell- og metode­spørsmål mandag denne uken. Her understreket finansministeren at usikkerheten rundt utsiktene har økt.

I salen sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen og økonomiprofessor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole (NHH) med spissede ører.

– Vi må ta dette veldig alvorlig. Dette er en stor endring i norsk økonomi, sier Holvik til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thøgersen merket seg at usikkerheten i fagmiljøet nå er stort: Mens SSB-forsker Ådne Cappelen i sitt innlegg satte sin lit til «mekanismer i økonomien», mener sjeføkonom Knut Anton Mork at Norge er svært dårlig forberedt på oljenedturen.

– Vi har nettopp hørt to gode analyser av hvordan oljesektorens utvikling kan gi mer eller mindre dramatisk impulser. Det ene svaret er at dette går ganske «smooth». Det andre at dette er temmelig dramatisk. Dette belyser det usikkerheten, sier Thøgersen til DN.

Bakgrunn: Ber om rentekutt nå (NB. krever innlogging)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig kronefall

Selv mener sjeføkonom Holvik at det nå er viktig å beholde roen.

– Jeg tror det er litt for tidlig å kutte renten nå. Norges Bank bør avvente og se an utviklingen litt, sier hun og viser til den siste tidens kronefall:

– Her må mekanismene få virke før en begynner å senke rentene. Når kronekursen svekker seg sånn, vil det vil gi det gi en betydelig høyere importert inflasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En stor omstilling i norsk økonomi mener hun riktignok kommer som ventet.

– Og det som skal drive omstillingen er jo først og fremst kronekursen. Den gjør at det blir lettere for konkurranseutsatt sektor. Samtidig blir det dyrere å reise og billigere for turister å komme hit. Det betyr at mer konsum legges til Norge, påpeker Holvik.

Les også: Slik rammes du av kronefallet

Viktig med kriseplan

Seniorforsker Knut Røed i DNs rentepanel mener finansministeren bør legge en plan for økt pengebruk for å holde økonomien oppe.

Mandag trakk Jensen frem flere «støtdempere» som kan bli viktige i tiden fremover. Samtidig gjorde hun det klart at regjeringen vil stå klare med ytterligere tiltak dersom situasjonen skulle forverre seg.

– En bør absolutt lage noen planer og legge dem i skuffen, sier Holvik og fortsetter:

– Det er imidlertid viktig å ha litt is magen før en begynner å stimulere seg ut av de minste nedturer. At en tillater økonomien å kjøle seg litt ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge sjeføkonomen må det sentrale spørsmålet være hva et eventuelt kraftig rentekutt fra Norges Bank vil det gjøre med investeringsviljen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om det vil føre til at en «må» investere i bolig fordi det er gratis å låne og man får skattefradrag, bør en ta flere grep samtidig. Det beste hadde vært om en koblet sammen Scheel-utvalgets anbefalinger, sier hun

Les også: Advarer nordmenn mot lønnssjokk etter oljefallet

«Skjer i to trinn»

Økonomiprofessor Thøgersen skal lede utvalget Jensen har nedsatt for å utrede handlingsregelen for bruk av oljepenger. Etter å ha lyttet nøye til finansministeren mandag, understreker han følgende:

– Vi må ha veldig klart for oss at dette skjer - og bør skje - i to trinn. Først skal pengepolitikken gjøre sitt. Så får man se an om det er behov for ytterligere tiltak. Finansministeren var veldig tydelig på at triggeren ikke var der ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan tenker Norges Bank på onsdagens møte?

– Det er nærliggende å tro er at Norges Bank ser på dette ut i fra sine prognoser om oljeinvesteringene. Forventningen er at det samlede bildet blir svakere enn tidligere. Det tilsier en rentenedgang, men det er vanskelig å si hvor raskt den vil komme. Jeg synes det mest spennende er avveiningen mellom det som er en klart svakere impuls fra oljesektoren og betraktninger om finansiell stabilitet. Om sentralbanken nå lar det første trekke det lengste strået og går for et relativt raskt rentekutt, svarer økonomiprofessoren.

Norges Bank legger frem rentebeslutningen og siste utgave av Pengepolitisk rapport torsdag klokken 10.00. Les saken først på DN.no.

Les også:

– Det kommer til å kreve noe av oss alle sammen. Det har ikke gått inn hos alle

Slik får du napp hos verdens mest populære arbeidsgivere