Meny

Baksaas trekker seg fra VimpelComs styre

Jon Fredrik Baksaas trekker seg fra VimpelComs styre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenors hardt pressede konsernsjef Jon Fredrik Baksaas trekker seg fra styret i VimpelCom. Han begrunner det med mulige interessekonflikter i korrupsjonsetterforskningen av selskapet.

Ved å gå ut av VimpelComs styre med umiddelbar virkning, løser Jon Fredrik Baksaas mulige interessekonflikter, opplyser selskapet i en pressemelding.

VimpelCom etterforskes for å ulovlig ha betalt 600 millioner kroner for telelisenser i Usbekistan. I mars ble Telenor-sjefen avhørt av Økokrim som vitne i korrupsjonssaken.

– Jeg går ut av styret for fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i VimpelCom vil vi støtte den pågående etterforskningen, sier Baksaas i meldingen.

Interessekonflikt

Som styremedlem i VimpelCom, fikk Baksaas tilgang til informasjon som han ikke kunne dele med Telenor.

– Med de spørsmålene som har vært rundt etterforskningen, hadde Baksaas en dobbeltrolle. Det ble sendt brev til VimpelCom med avgjørelsen i dag, sier pressekontakt Glenn Mandelid i Telenor til NTB. Baksaas selv kunne mandag ikke kommentere saken.

Baksaas har sittet i VimpelComs styre siden 2010. Avgjørelsen om å trekke seg er tatt i samråd med styret i Telenor.

– Styret har utnevnt en egen komité bestående av styremedlemmer med ansvar for å følge opp utviklingen til selskapet. Ved å gå ut av styret i VimpelCom, fjernes eventuelle fremtidige interessekonflikter for Telenors konsernsjef, sier styreformann Svein Aaser i Telenor.

Telenors konserndirektør med ansvar for Europa, Kjell Morten Johnsen, vil representere selskapet med to stemmer i VimpelComs styre.

Minoritetseier

Telenor er minoritetseier med 33 prosent av aksjene i VimpelCom, men sitter med en stemmeandel på 43 prosent. VimpelCom etterforskes for hvordan selskapet skaffet seg mobillisenser i Usbekistan.

– Telenor nominerer tre stemmer i styret i VimpelCom. Når de er valgt, er de VimpelComs tillitsmenn som styremedlemmer, utdyper Mandelid.

I et møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité før helgen ble det klart at næringsminister Monica Mæland (H) må forklare seg om VimpelCom-saken i en åpen høring. Trolig blir også Telenor-sjef Baksaas innkalt.

– Jeg tar beslutningen om at han trekker seg til etterretning. Ellers har jeg ingen kommentar, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NTB via sin kommunikasjonssjef.

Presidentdatter

Korrupsjonsmistankene mot VimpelCom fikk nytt liv for to uker siden. Da publiserte Klassekampen dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra VimpelCom til postkasseselskapet Takilant som betaling for telelisenser.

Svenske TeliaSonera har lenge vært etterforsket for sine overføringer av 2,2 milliarder kroner til Takilant, som eies av Gayene Avkayan. Hun er en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. 

Fakta om VimpelCom

* VimpelCom er i dag en stor internasjonal mobiloperatør med hovedkontor i Amsterdam og 223 millioner kunder i 14 land. Selskapet ble dannet da russiske VimpelCom og ukrainske Kyivstar ble slått sammen i 2009.

* Selskapet omsatte i tredje kvartal i år for 34 milliarder kroner. Resultat før skatt ble 741 millioner kroner.

* Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med en eierandel på 43 prosent. Største aksjonær er Altimo med en eierandel på 47,9 prosent.

* Telenors administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas har sittet i styret i VimpelCom siden 2010.

* Klassekampen offentliggjorde 15. november dokumentasjon som viser overføringer fra VimpelCom til Talikant, som eies av en venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Pengene skal være betaling for telelisenser

ABC Nyheter er under Telenors eierskap.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus