Norge med i Horisont 2020Tilbyr milliarder til forskning, innovasjon og næringsliv

MILLION-MULIGHETER: Forskere, banker og bedrifter bør kjenne sin besøkelsestid. De har millioner og milliarder å hente i Horisont 2020-programmet som Norge er med på, opplyser Marthe Haugland i Innovasjon Norge. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
MILLION-MULIGHETER: Forskere, banker og bedrifter bør kjenne sin besøkelsestid. De har millioner og milliarder å hente i Horisont 2020-programmet som Norge er med på, opplyser Marthe Haugland i Innovasjon Norge. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge betaler inn 18 milliarder kroner til EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020. Nå inviterer Marthe Haugland norske aktører til å hente pengene hjem igjen ved å søke på finansiering av prosjekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Verdens største satsing

STARTSKUDDET: 1. januar gikk startskuddet for verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, EUs Horisont 2020, som i perioden 2014-2020 skal bidra med 77 milliarder euro, 685 milliarder kroner, til å finansiere forskning, innovasjon og risikokapital til oppstart av bedrifter.

NORGE ER MED: Norge har sluttet seg til prorammet Horisont 2020 fordi det samsvarer med de nasjonale målene for kvalitet i forskning og innovasjon som bidrar til økt verdiskaping og velferd. Norge vil betale inn 16-18 milliarder kroner i perioden.

KONKURRANSE: Forskere, banker og bedrifter kan konkurrere om midler fra Horisont 2020 til prosjekter.

ANSVAR:

  • Kunnskapsdepartementet har et overordnet ansvar for den norske deltakelsen i Horisont 2020. Andre departementer har ansvar for oppfølging av norsk deltakelse innenfor sine sektorområder.
  • Norges forskningsråd har hovedansvaret for informasjon og rådgivning om Horisont 2020 til brukere og potensielle deltakere i Norge. Nærmere informasjon finnes på Forskningsrådets nettsider.
  • Innovasjon Norge har en EU-rådgivingstjeneste som skal bidra til veiledning og mobilisering av SMB-er og kapital- og finansinstitusjoner. Mer informasjon finnes på Innovasjon Norges nettsider.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Les om Horisont 2020 hos EU-kommisjonen

Trenger du 300 millioner euro til en strålende innovasjons- og næringslivsidé? Eller en atskillig mindre sum?

Da har Marthe Haugland, leder for EU-teamet i Innovasjon Norge, litt av hver å by på.

Innovasjon Norge har sammen med Forskningsrådet ansvar for å mobilisere norske bedrifter og andre aktører til å benytte seg av verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont 2020, som Norge har sluttet seg til.

Programmet skal finansiere prosjekter som ender opp i vekst i EU og Norge.

Torsdag går startskuddet i Norge idet Innovasjon Norge og Den europeiske investeringsbanken EIB inviterer norske banker, finansrådgivere og bedrifter til et informasjonsmøte i Oslo om mulighetene.

– Pass på, store muligheter her

– Horisont 2020 tilbyr ulike former for finansiering, blant annet risikokapital. Det er vanskelig å få tak i i Norge. Her ligger det nettopp en mulighet til å finansiere prosjekter. Og banker kan få delt risikoen sin i samarbeid med Den europeiske investeringsbanken EIB, forteller Haugland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EIB garanterer for inntil 50 prosent av eventuelle tap. Den fordelen banken får av det, kan enten brukes til å låne ut mer eller låne ut til lavere rente. Til større bedrifter og store prosjekter låner EIB ut direkte og tar hele risikoen, legger hun til.

Norge har sluttet seg til det sjuårige programmet fram mot 2020, og pløyer inn 16-18 milliarder kroner i Horisont 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå bør norske banker og bedrifter kjenne sin besøkelsestid ved å sette seg inn i mulighetene og benytte seg av dem, sier Haugland.

Regjeringen vil hente ut mer

Grunnen til at regjeringen ønsker norsk deltakelse, i likhet med tilsvarende men mindre programmer i årene bak oss, er å øke forskning og innovasjonfor å skape økonomisk vekst.

Egne programmer skal koble norske banker, finansinstitusjoner og bedrifter med europeiske kapitalkilder. Disse er målgruppa for torsdagens møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre programmer tilbyr finansiering til små og mellomstore bedrifter. Til det trenger Norge en avtale med en større bank for å utløse penger fra EIB.

Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har satt som mål at norske miljøer skal fremme så mange og gode prosjekter at 2 prosent av Horisont 2020-utbetalingene skal komme til Norge.

Den norske andelen i forrige rammeprogram var bare 1,67 prosent, skriver de om sine ambisjoner i regjeringens strateginotat om samarbeidet med EU om forskning og innovasjon.