Glad for moms i borettslag:– Ingen forskjell på borettslag og selveiere lenger

SAMVIRKETANKEN ER DØD: – Ingen forskjell mellom borettslag og selveiere lenger. Da må alle betale moms, sier lederen for Frittstående Boligforvalteres Interesseorganisasjon, Karl Arne Enqvist. Foto: Privat.
SAMVIRKETANKEN ER DØD: – Ingen forskjell mellom borettslag og selveiere lenger. Da må alle betale moms, sier lederen for Frittstående Boligforvalteres Interesseorganisasjon, Karl Arne Enqvist. Foto: Privat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samvirketanken er død i borettslagene. Derfor er det bra at regjeringen krever moms også fra dem fra nyttår av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er boligbyggelagene:

Eid av medlemmer: Et boligbyggelag er et samvirkeforetak som har som mål å bygge, omsette og forvalte boliger for sine medlemmer. Boligene blir som regel organisert som borettslag, og beboerne blir andelseiere i borettslaget hvor de har kjøpt bolig. Det er medlemmene i boligbyggelaget som eier boligbyggelaget. Generalforsamling er den høyeste myndigheten i boligbyggelaget.

Dette gjør de: Selv om et borettslag er et selvstendig selskap, står det i tilknytning til boligbyggelaget. Boligbyggelagene er som oftest forretningsfører og tjenesteleverandør, og har ansvar for å kreve inn borettslagets månedlige fellesutgifter. De står for regnskapsføring, håndterer lån og forsikringssaker og gir borettslagsstyret teknisk, juridisk og økonomisk rådgivning.

Kilde: Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL)

Det sier Karl Arne Enqvist, som er styreleder i FBIO - Frittstående Boligforvalteres Interesseorganisasjon, til ABC Nyheter.

Han er svært fornøyd med at Høyre, Frp, Venstre og KrF fra 1. januar får innført moms på tjenestene boligbyggelagene i Norge utfører for sine egne borettslag.

For så langt er det bare de frittstående boligforvalterne som må legge moms på sine tjenester, noe som gir dem en 25 prosents konkurranseulempe i kampen om oppdrag.

Det vakte stor oppsikt da ABC Nyheter i går skrev om dette lite påaktede punktet i statsbudsjettet som i disse dager bankes gjennom i Stortinget.

Den nye momsen gjør at finansminister Siv Jensen kan trekke inn et sted mellom 50-100 millioner kroner i en ny moms på forvaltning av boliger i borettslag.

Les: Fra 1. januar gjør regjeringen borettslagsboliger dyrere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samvirkeideen er borte nå

FBIO organiserer firmaer som konkurrerer med boligbyggelagene om å bistå borettslag med administrasjon og alskens forvaltning av deres drift. De har i årevis protestert på forskjellsbehandling, fordi de må legge moms på tjenestene de selger til borettslag og sameier.

Enqvist driver selv et firma som leverer driftstjenester til boliger.

Ifølge ham har lovendringer de siste tiårene gjort at borettslag organisert som medlemseide samvirkeselskaper, ikke lenger er vesensforskjellige fra selveier- eller andre former for boligeiendom.

– Det viser Konkurransetilsynet til også i sin høringsuttalelse i saken. Ideen om medlemskap for å skaffe seg bolig, som var opplegget etter krigen, er borte, framholder Enqvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at det full rulle med markedspriser også på borettslagsleiligheter, og viser for eksempel til en OBOS-leilighet på Fornebu som nylig ble solgt for 20 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lar ESA gi samvirket skattesmell

Fra Per Kristian Foss til i dag

– Før var borettslagsleiligheter prisregulert. Det ble borte på 80-tallet. Nå selges borettslagsleiligheter på det åpne markedet. Borettslag er en måte å finansiere boliger på. Innskuddet blir en delfinansiering av byggingen. Men i dag atskiller ikke dette seg fra selveierleiligheter, sier Karl Arne Enqvist.

Han mener OBOS og de andre store boligbyggelagene har blitt utrolig rike.

– De har klart å etablere bank, forsikringsselskap og egne advokattjenester. De driver oppkjøp over hele landet. Det skal de har ros for, men det skal ikke være forskjellsbehandling, sier Enqvist.

Han forteller at organisasjonen har jobbet med å få vekk moms-forskjellsbehandlingen siden 2005.

– Da var vi i møte med Finansdepartementet. Finansminister Per Kristian Foss (H) fulgte ikke opp innen Konkurransetilsynets frist, og så kom regjeringsskiftet. Da ble det umulig. Nå opplever vi til vår gledelige overraskelse at den nye regjeringen har fått gjennom likebehandling, sier Enqvist.