Meny

Stortingets vaktbikkje vil ha svar om Telenor

Stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) krever svar om Telenors involvering i VimpelComs kjøp av usbekiske lisenser. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsministeren må forklare seg i en åpen høring i Stortinget om Telenors involvering i VimpelComs kjøp av usbekiske lisenser.

Det ble klart etter et møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag ettermiddag.

– Komiteen har besluttet å åpne høring. Tidspunkt og forutsetninger for høringen skal drøftes kommende tirsdag. Prinsippet om åpen høring er besluttet, sier komiteens leder Martin Kolberg (Ap).

– Det er uavklarte spørsmål, både om departementets rolle og selvfølgelig om hovedspørsmålet knyttet til om korrupsjon har funnet sted, sier han.

Tidspunktet for høringen og hvem som vil bli kalt inn, er ikke fastsatt. Men sannsynligvis vil både næringsminister Monica Mæland (H) og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas måtte forklare seg.

Bakgrunn: Vil ta opp Telenor i Stortinget

– Ikke akseptabelt

Overfor NTB utdyper Kolberg hvilke spørsmål komiteen nå vil ha svar på.

– Vi må gå gjennom om departementet på en korrekt og riktig måte har fulgt opp Telenor. Det står i brevet til Stortinget at man her over tid har hatt kunnskap om dette, uten å meddele seg videre til parlamentet om det. Det er helt klart at det er en side ved saken som det er kontrollkomiteens oppgave å se på, sier han.

Kolberg viser dessuten til hovedspørsmålet, nemlig at Mæland i brevet ikke kan svare på om det har foregått korrupsjon i VimpelCom-saken.

– Det er ikke akseptabelt, det forstår alle, sier Kolberg.

Les også: Mæland: – Telenor tar korrupsjon på alvor

Alle omstendigheter

Det pågår politietterforskning av korrupsjonsmistankene i flere land. Kolberg mener likevel det er nødvendig å gjennomføre en høring i saken nå, og ikke vente på resultatene av etterforskningen, fordi Telenor er et statlig selskap og saken handler om «politikk og moral».

Komiteen er opptatt av å få kartlagt alle omstendigheter rundt VimpelComs forretningspraksis i den totalitære, tidligere sovjetrepublikken Usbekistan i Sentral-Asia.

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med en eierandel på 43 prosent.

Les også: – Økokrim må etterforske Telenor

Mistanker

Korrupsjonsmistankene mot VimpelCom fikk nytt liv for to uker siden. Da publiserte Klassekampen dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra VimpelCom til postkasseselskapet Takilant som betaling for telelisenser.

Svenske TeliaSonera har lenge vært etterforsket for sine overføringer av 2,2 milliarder kroner til Takilant som eies av Gayene Avkayan – en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Som styremedlem i VimpelCom har Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas påberopt seg en taushetsplikt som begrenser hva han kan si om de omstridte kjøpene av usbekiske telelisenser.

ABC Nyheter er under Telenors eierskap.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus