Meny

Statskog kan fortsette salgsplanen

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har gitt Statskog oppdraget å utrede del- og helprivatisering av sine 10.000 kvadratkilometer med skog. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rødgrønne ville stanse planen om å privatisere Statskog, men fikk ikke støtte fra Venstre og KrF. I teorien kan hele selskapet havne på private hender.

– Statskog er en statlig grunneier som eier en femdel av Norges areal, med fornybare og evigvarende ressurser. Alt vi kan lage av olje, kan vi lage av tømmerstokker. Her er det virkelig grunn til å snakke om arvesølvet, sier Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget til Klassekampen.

Sammen med Senterpartiet prøvde Ap å stoppe privatiseringsprosessen under budsjettbehandlingen i næringskomiteen torsdag. Initiativet støttes også av SV, som ikke er representert i komiteen, men får altså ikke flertall på Stortinget.

Les også: - Tåpelig debatt, sa Solberg i spørretimen

Grønt lys

Dermed kan Statskog fortsette jobben som selskapet ble gitt av Landbruksdepartementet 10. oktober. Oppdraget omfatter videreføring og eventuelt utvidelse av pågående salg samt andre former for privatisering.

– Vi frykter at kombinasjonen av privatisering av statsskog og opphevelse av konsesjonsloven vil ramme friluftsinteressene hardt. Det vil heller ikke tjene norsk skognæring at utenlandsk kapital kjøper opp store norske skogarealer, sier næringskomiteens leder, Senterpartiets Geir Pollestad, til NTB.

Det har ikke lykkes NTB å få en kommentar fra KrF og Venstre, men partiene har tidligere gitt uttrykk for at de vil ta endelig stilling til privatiseringsplanene når regjeringens eierskapsmelding skal behandles på Stortinget.

Overrasket

Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen er forundret over uttalelsene fra Senterpartiet om at utenlandske investorer snart kan kjøpe opp skogarealer.

– Det er det rene, skjære tøv. Det er ingen som har snakket om utenlandske investorer, sier Gundersen.

Han mener et salg av Statskogs arealer først og fremst vil være til gagn for norske bønder og skogeiere.

– Det er bemerkelsesverdig at Senterpartiet av alle vil avvise en utredning som ser nærmere på alternativene Statskog har til for eksempel å selge naboteiger til lokale eiere, som i mange tilfeller er Senterpartiets kjernevelgere, sier Høyre-representanten.

Han understreker at utredningen ikke er avsluttet og at ingen konklusjoner er trukket.

– Men spør du meg om min personlige mening, så er den at det er helt urealistisk å selge Statskog til utenlandske investorer.

Jakt og fiske

I regjeringsplattformen heter det at det private skogbruket skal styrkes ved å selge arealer fra Statskog tilsvarende det Statskog har kjøpt de siste årene.

En forutsetning har hele tiden vært at adgangen til jakt, fiske og friluftsliv ikke svekkes, men Norges jeger- og fiskerforbund har så langt ikke latt seg berolige av dette.

Organisasjonen frykter at et nedsalg vil gi redusert tilgang til jaktterreng. Det samme frykter Senterpartiets Geir Pollestad.

– Vi har støttet det såkalte arronderingssalget i Statskog av mindre skogteiger, men det vi snakker om her, er noe ganske annet. Vi aner konturene av et utsalg eller en privatisering av hele selskapet, sier Pollestad.

Oppheving av konsesjonsloven vil i tillegg gjøre det mulig for utenlandske eiere å kjøpe seg opp, hevder han.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus