Meny

Forbrukerne får regningen for dyrere kylling

NARASIN: Resistente bakterier i kylling har skapt oppstyr i høst. Mattilsynet har påvist tidvis stor forekomst av blant annet Narasin. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny vaksine vil trolig gi dyrere kylling.

Innen to år ønsker Nortura å sile ut all bruk av det omstridte fôrtilsetningsstoffet Narasin. I fremtiden ønsker matprodusenten å erstatte narasin med en dyrere vaksine.

Det vil trolig gå ut over forbrukernes lommebok.

– Vi har ikke regnet på kostnadsbildet, men det er klart at utfasingen av narasin og selve vaksineringen vil kunne føre med seg noen merkostnader. Som med resten av kostnadene knyttet til produksjonen, vil det ha betydning for prisen på kylling. Det vil kunne bli et dyrere produkt, sier Atle Løvland, direktør for samfunnsansvar og trygg mat i Nortura, til Nationen.

Les også: Frykter svikt i kyllingsalget etter bakterie-oppmerksomhet

Utgjør under en prosent

I dag får de fleste kyllinger i storskalaproduksjon Narasin – stoffet som flere eksperter mener kan føre til antibiotikaresistens. I småskalaproduksjon gis alle én dag gamle kyllinger i stedet en vaksine.

Kyllinger som ikke får Narasin, utgjør under én prosent av dagens totale marked, skriver NTB.

Narasin er et middel som hindrer parasitter i kyllingens tarm.

Les også: Leger slår alarm om ny kyllingbakterie

Advarer mot høyere priser

Løvland er ikke redd for at forbrukerne velger utenlandsk kylling om prisene skrus opp.

– Ut fra signalene vi har fått de siste ukene og månedene, tror vi en viss merpris er noe forbrukerne vil være villige til å betale, sier Løvland.

Fagdirektør i Animalia Ola Nafstad advarer Nortura mot å øke prisene.

– Nortura er avhengig av å finne løsninger som ikke hever produksjonskostnadene i stor grad, for da vil norsk kylling bli utkonkurrert. Matvarekjedene er ikke trofaste – de kan kreve narasinfrihet i det ene øyeblikket, og ta inn kyllingfileeter fra Europa som inneholder langt mer alvorlige bakterier i det neste. Resultatet blir da enda mer resistens, sier Nafstad.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus