Meny

Telenor og TeliaSonera i Danmark slår seg sammen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor og TeliaSonera slår sammen sine danske virksomheter i et felleseid selskap. Selskapet vil få rundt 3,5 millioner mobilkunder.

Telenor og det svensk-finske teleselskapet TeliaSonera vil eie 50 prosent hver i det nye selskapet, opplyser Telenor i en børsmelding onsdag morgen.

Med 3,5 millioner mobilkunder vil det nye selskapet få en markedsandel i det danske mobilmarkedet på rundt 40 prosent. Omsetningen vil være over 9 milliarder danske kroner.

– Konkurransen i Danmark er intens, og vi ser et fortsatt press på omsetning og lønnsomhet, så en konsolidering er ikke til å unngå. Ved å slå sammen Telenors og TeliaSoneras virksomheter og kundebaser i Danmark skaper vi en robust operatør. Vi vil kunne tilby våre kunder et fremragende mobilnett og den beste brukeropplevelsen i det danske markedet, sier konserndirektør og Europa-sjef Kjell-Morten Johnsen i Telenor.

800 milliarder

Siden 2012 har Telenor og TeliaSonera hatt et felles infrastrukturselskap i Danmark. De to nordiske teleselskapene er nå enige om at et fullverdig og uavhengig teleselskap er den strategisk foretrukne løsningen for å utnytte synergieffekter og skape verdier fremover.

Selskapene venter effektiviseringsgevinster på mer enn 800 millioner danske kroner som følge av sammenslåingen, med full effekt fra 2019. Det anslås at kostnadene ved sammenslåingen vil komme opp i samme beløp i perioden 2015-2017.

Både Telenor og TeliaSonera hevder det nye selskapet vil komme kundene til gode. De peker på flere utsalgssteder, bedre nettverksopplevelse og større muligheter for å investere i attraktive og brukervennlige tjenester.

Naturlig og nødvendig

– Å etablere et felles selskap sammen med Telenor der vi bygger videre på vårt eksisterende nettverkssamarbeid var både et naturlig og nødvendig steg å ta. Ved å slå oss sammen kan vi sikre fortsatte investeringer i Danmark, ikke bare til glede for våre kunder, men også for det danske samfunnet, sier konserndirektør og Europa-sjef i TeliaSonera, Robert Andersen.

Selskapene vil være likt representert i styret, og er enige om alle sentrale betingelser i avtalen.

Opprettelsen av det nye teleselskapet krever imidlertid godkjennelse fra EU-kommisjonen, men legger opp til at de får grønt lys til å kunne gjennomføre sammenslåingen i løpet av 2015.

Sammenslåing i Norge

I Norge forsøker TeliaSonera å overta Tele 2 Norge, og dermed sikre seg samme markedsandel i Norge som de nå vil få i Danmark gjennom avtalen med Telenor.

Mens de i Norge ønsker å ta opp kampen med Telenor om mobilkundene, ønsker de altså å samarbeide med den norske telegiganten i Danmark. I Norge har Telenor en markedsandel på over 50 prosent alene.

Det norske Konkurransetilsynet har imidlertid gitt beskjed om at de vurderer å stanse denne sammenslåingen av frykt for høyere mobilpriser og dårligere kvalitet på tjenestene.

ABC Nyheter er i hovedsak eid av Telenor.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus