Meny

Huseierne: – Dette kommer til å bli en svart dag

Scheel-utvalget vil etter det DN erfarer øke boligbeskatningen for å betale for lavere bedriftsbeskatning. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formuesskatten vil i praksis øke, det blir dyrere å ha bolig og langt mindre penger å tjene på utleie. I Huseiernes Landsforbund ser man mørkt på utvalgets skatteforslag.
Lekkasjer fra Scheel-ut­valget:
  • Økt ligningsverdi på bolig og fritidsbolig.
  • Utleieinntekter i egen bolig beskattes.
  • Kutt i skattefradraget ved sparing i BSU.

– Det er helt ufattelig. Jeg gruer meg. Dette kommer til å bli en svart dag, sa direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til NRK noen få timer før Scheel-utvalget skulle legge fram sine forslag.

Scheel-utvalget har vært ledet av administrerende direktør Hans Henrik Scheel i Statistisk sentralbyrå. Det legger fram sin rapport for finansminister Siv Jensen (Frp) klokka 10 tirsdag formiddag.

Utvalget foreslår omfattende endringer av skattesystemet og vil i motsetning til regjeringen beholde formuesskatten, gjøre det billigere å ha aksjer og dyrere å ha bolig.

Utvalget forslår at ligningsverdien av nordmenns eiendommer jekkes opp kraftig. Boligskatten øker, og også skatt av hytter og bolig nummer to og tre vil få økt beskatning, ifølge NRK.

Les også: Tankesmie vil innføre boligskatt i hele landet

Utleieboliger

Ifølge Dagens Næringsliv legger utvalget opp til å både beholde og styrke formuesskatten som en viktig del av det norske skattesystemet. Skattesatsen for formue foreslås økt fra regjeringens 0,85 til 1 prosent.

Bunnfradraget økes fra 1,2 millioner til vel 2,1 millioner kroner. Verdifastsettelsen av alle formuesobjekter – eiendom, boliger og aksjer – settes til 80 prosent av markedsverdi.

Endringene betyr at statens inntekter fra formuesskatten øker med omtrent tre milliarder kroner om man sammenligner med regjeringens skatteopplegg for 2015.

Verdsettingen av fritidsbolig skal etter det avisen erfarer dobles, i påvente av et bedre takstsystem. Dagens verdifastsetting av eiendom er på maksimalt 30 prosent.

Utvalget forslår full skatt på utleieboliger, selv om utleieenheten er under 50 prosent av egen bolig.

Selv om Scheel-utvalget beholder formuesskatten, øker personskatten i den foreslåtte modellen. Skatten på bruttoinntekten før fradrag legges om og erstatter systemet med toppskatt, ifølge NRK.

Les også: Vi bor for halvannet oljefond

Eiendom og forbruk

Hovedgrepet fra utvalget er å vri beskatningen bort fra arbeid og bedrifter over til eiendom og forbruk.

Dermed blir det også dyrere å ha huslån. Utvalget foreslår å redusere rentefradrag på lån fra 27 til 20 prosent, skriver Dagsavisen. Det kommer som en følge av at utvalget foreslår å senke skatten på bedriftenes overskudd, selskapskatten, fra 27 til 20 prosent. Selskapsskatten er nå betraktelig høyere i Norge enn i andre europeiske land.

Samtidig foreslår Scheel-utvalget å senke formuesbeskatningen av aksjer ved at verdien settes til 80 prosent og ikke 100 prosent som i dag, noe som skal gjøre investeringer i aksjer og bedrifter mer attraktivt enn i dag.

Les også: - Svikt, svikt, svikt

– Sprengstoff

– Det er mye politisk sprengstoff i disse forslagene, så det kommer til å bli en heftig debatt om utvalgets forslag, fastslår NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Han mener det helt opplagt ligger an til politisk strid om forslaget og viser blant annet til at det var den rødgrønne regjeringen som nedsatte utvalget som nå blant annet foreslår å beholde formuesskatten.

– Med Høyre-Frp-regjeringen vi har i øyeblikket, skjønner alle at et forslag som går ut på å beholde formuesskatten, å øke formuesbeskatningen av egen bolig, og også å beskatte utleieboliger, vil være veldig kontroversielt. Også alle de forslagene utvalget kommer med om å fjerne pendlerfradrag, fagforeningsfradrag, skattefordeler i Nord-Norge og så videre, vil gjøre at veldig mange interessegrupper melder seg og er kritiske, sier Takvam.

Delutredninger

Etter at finansminister Siv Jensen har mottatt utvalgets rapport, er neste skritt en omfattende høringsrunde. Deretter venter trolig nye delutredninger.

– Jeg tror regjeringen vil si at den trenger nye delutredninger av elementer i dette forslaget, for eksempel om hvordan forslagene som berører skatt på bolig vil slå ut i det norske boligmarkedet. Hva vil det bety for leiemarkedet at utleieboliger skal beskattes fullt ut selv om de utgjør under halvparten av boligen? spør Takvam, som tror det vil ta et par år før regjeringens konklusjon er klar.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus