Meny

Støre mener Solberg toner ned skattekutt

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under finansdebatten mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg (H) bevisst toner ned skattelettelsene i neste års statsbudsjett, fordi hun har erfart at det ikke er populært.

Regjeringen og opposisjonen er enige om at norsk økonomi utfordres av oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer.

Men Støre mener at Solberg av taktiske grunner velger å ikke snakke om regjeringens viktigste grep.

Med milliarder

– Hun nevner ikke med et ord regjeringens største satsingsområde, nemlig skattelettelsene, sa Støre etter Solbergs innlegg i finansdebatten mandag.

På spørsmål om hvorfor, sier Støre til NTB at det åpenbart ikke har vært populært å gi 50 prosent av skattelettelsene til de fem prosent rikeste.

Bakgrunn: Oljeprisen stuper videre nedover

– Hun har erfart at folk ikke vil ha det. Derfor snakker hun ikke om det.

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Martinsen sa i debatten at «Mennesker, ikke milliarder» har vist seg å bety «For mennesker med milliarder».

– En presis sammenfatning, sier Støre.

Nytt innhold

Solberg mente på sin side at finansdebatten gjerne kunne fått et annet innhold. Hun startet med å tegne det store bildet:

– Vi går inn i en urolig tid. Egentlig burde debatten ha vært annerledes, sa statsministeren etter å ha slått fast at oljesektoren ikke vil fortsette å være motoren i den norske veksten.

Les også: Oljeprisen kan gi lavere rente i Norge

Finansminister Siv Jensen (Frp) anslo at Norges tap neste år blir 70 milliarder kroner dersom oljeprisen holder seg på dagens nivå.

– Da trenger vi flere bein å stå på, sa Solberg i sitt innlegg.

De nye virksomhetene skal være kunnskapsbasert og grønne, og de skal drives frem ved «budsjetter som gir økt investeringsvilje og mer nyskaping», ifølge statsministeren.

Skattekutt fra SV

Også fra SV vanket det kritikk for fordelingsprofilen.

– De lovet gjennomføringskraft. Det viste seg å være gjennomføringskraft på vegne av de mest privilegerte, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Les også: – Regjeringen flyttene på millionene, lot milliardene stå

Han mente at Frp-slagordet «for folk flest» må være tidenes markedsføringsbløff.

– Folk flest får så lite skattelette med Frp ved makten at det bare rekker til noen få plastposer i uken, sa Lysbakken og viste til at SV vil gi større skattekutt til alle som tjener under 600.000 kroner enn det Høyre og Frp foreslår.

Lang ferd mot Scheel

Da finansdebatten gikk inn i sin niende time ved 18-tida mandag kveld, var det ventet at klokka ville strekke seg mot rundt midnatt før siste taler hadde fått sagt sitt.

I de innledende rundene av debatten kom de folkevalgte flere ganger inn på Scheel-utvalget, som har vurdert den norske selskapsskatten og som legger frem sin rapport tirsdag.

Les også: Solberg: – Et budsjett for fremtiden

Jensen og Solberg var mandag ikke presise på om rapporten vil lede frem til et initiativ om et bredt skatteforlik.

– Jeg tror vi alle skal være opptatt av hvordan vi tilnærmer oss utfordringene knyttet til hvordan vi skal få et mer konkurransedyktig skattesystem for fremtiden, lød Jensens kommentar.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus