Meny

Konkurransetilsynet vurderer å stanse teleoppkjøp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurransetilsynet vurderer å stanse TeliaSoneras overtakelse av Tele 2 Norge. Tilsynet frykter at fusjonen vil bety høyere priser for mobilkundene i Norge.

– Mobilmarkedet er allerede sterkt konsentrert. Vi frykter at prisene for forbrukerne vil bli høyere og kvaliteten på tjenestene lavere med dette oppkjøpet. Derfor varsler Konkurransetilsynet en mulig stans av sammenslåingen, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Oppkjøpet innebærer en sammenslåing av to av de tre største aktørene innenfor mobiltelefoni, og det nye selskapet vil få en markedsandel på rundt 40 prosent i Norge. Hovedkonkurrenten Telenor har en markedsandel på over 50 prosent.

Ikke overbevist

Selv om TeliaSonera, som blant annet eier norske NetCom, har lagt fram flere forslag til tiltak som skal avhjelpe konkurransen, er ikke Konkurransetilsynet overbevist.

– Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å rette opp i konkurranseskaden oppkjøpet vil innebære, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Ledelsen i TeliaSonera er ikke uventet uenig i Konkurransetilsynets vurdering av at fusjonen vil få negative konsekvenser for forbrukerne.

– Vi og Konkurransetilsynet har ulike oppfatninger om hva som sikrer konkurransen på det norske markedet. TeliaSonera er opptatt av å utfordre den dominerende markedslederen, sikre et mangfold av merkevarer og bygge ut 4G raskere til det beste for norske forbrukere. Vi skal nå bruke tid på å sette oss inn i varselet, sier administrerende direktør August Baumann i TeliaSonera.

Han mener selskapet har foreslått en rekke avbøtende tiltak som er langt bedre enn i tilsvarende transaksjoner i andre europeiske markeder.

5,1 milliarder

I juli ble det kjent at TeliaSonera blar opp 5,1 milliarder svenske kroner for å kjøpe konkurrenten Tele 2. Dersom oppkjøpet likevel skulle bli godkjent, vil selskapet ha rundt 2,7 millioner mobilkunder. Oppkjøpet innebærer at 1,1 millioner mobilkunder i Norge får ny operatør.

TeliaSonera garanterte i sommer at fusjonen vil sikre 4G-dekning til 98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2016 – to år tidligere enn det selskapet er forpliktet til. Selskapet sier dette er mulig gjennom stordriftsfordelen som oppkjøpet av NetCom gir.

Konkurransetilsynet understreker at varselet om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak.

Etter konkurranseloven har selskapene 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger.

Deretter har Tilsynet 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken. Partene har frist til 22. desember med å komme med kommentarer. Frist for endelig vedtak er satt til 15. januar.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus