Miljøbevegelsen: – Oljefondet bør følge etter KLP

Pensjonsfondet KLP trekker seg ut av 27 kullselskaper. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Pensjonsfondet KLP trekker seg ut av 27 kullselskaper. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet har investert i 21 av de 27 kullselskapene pensjonsfondet KLP trekker seg ut av. Nå bør Stortinget følge etter og trekke seg ut av kullproduksjon, mener flere i miljøbevegelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis KLP kan klare det, så bør oljefondet også klare det, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han sendte blomster til KLP da han hørte at de ville trekke seg ut av kullselskapene. Mandag fikk han se listen over selskapene pensjonsfondet KLP trekker seg ut av.

– Hvis man mener alvor med at oljefondet skal være ledende på samfunnsansvar, så må de følge etter, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, til NTB.

386 millioner kroner

KLP trekker seg ut av 27 selskaper som har mellom 52 til 100 prosent av sine inntekter fra kull. Aksjene og obligasjonene hadde en verdi på 386 millioner kroner i oktober.

Les også: - Nordmenn har skyhøye forventninger til egen pensjon

Pengene fra salget skal investeres i fornybar energi sammen med ytterligere 500 millioner. KLP mener utelukkelsen av kullselskaper ikke påvirker avkastningen til fondene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi viser med dette at det er mulig å trekke seg ut av kull uten at det trenger å påvirke avkastningen, sier KLPs konsernsjef Sverre Thornes til NTB.

Oljefondet

Onsdag får finansminister Siv Jensen (Frp) overlevert et ekspertutvalgs forslag til endringer i de investeringene som Statens pensjonsfond utland – også kjent som oljefondet – har gjort i kull, olje og andre sektorer som påvirker klimaet.

Av de 27 selskapene KLP nå trekker seg ut av, har oljefondet investert i 21. Finansdepartementet ønsker ikke å kommentere saken før rapporten forligger onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette angir en bevegelse og retning for oss. Det er veldig hyggelig hvis andre blir påvirket til å gå i samme retning, men jeg tror ikke det er automatikk i det, sier Thornes.

Bomullsproduksjon

I tillegg til kullselskapene har KLP besluttet å ekskludere fire selskaper og ta Yahoo inn igjen i sin portefølje. De fire andre selskapene ekskluderes fordi KLP mener det er fare for brudd på menneskerettigheter i forbindelse med selskapenes bomullsproduksjon i Usbekistan.

KLP droppet Yahoo i 2005, etter at søketjenesten utga informasjon til kinesiske myndigheter som førte til at en kinesisk journalist havnet i fengsel. Yahoo har siden innrømmet at hendelsen var uheldig, ifølge KLP.