Eksperter tror eiendomsskatt vil gi prisfall

Illustrasjonsfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Dersom det innføres en eiendomsskatt, slik lekkasjer antyder at Scheel-utvalget går inn for, kan det føre til prisfall på boliger og i verste fall et boligkrakk, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Faren for krakk er absolutt til stede hvis man innfører en betydelig skatt på eiendom på feil tidspunkt, sier sjeføkonomi Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse til Dagens Næringsliv.

Avisen erfarer at det statlige Scheel-utvalget går inn for økt beskatning av bolig, næringseiendom og hytter samt å innføre skatt på leieinntekter i egen bolig. Slik Bergens Tidende også har skrevet, vil utvalget foreslå økt eiendomsskatt for å veie opp for kutt i selskaps- og inntektsskatten.

Mens Bjørnstad advarer mot fallende boligpriser, tror Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret at eiendomsskatt aldri blir innført.

– Den regjeringen som gjør det, er død, mener han. Øye tror økt boligskatt vil føre til et kortsiktig fall i boligprisene, selv om andre skatter senkes samtidig.

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i finansdepartementet ønsker ikke å kommentere lekkasjene fra utvalget som legger fram sin rapport tirsdag, men sier på generelt grunnlag at skatteregimet må sees under ett.

– Det Scheel-utvalget forslår av endringer for bedrifter, vil ha virkninger på personbeskatningen også.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus