Liten effekt av økt kontantstøtte

Bare 213 flere barn har fått kontantstøtte etter at støtten ble satt opp i august. Regjeringen anslo at rundt 4.000 ville benytte seg av tilbudet-
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX
Bare 213 flere barn har fått kontantstøtte etter at støtten ble satt opp i august. Regjeringen anslo at rundt 4.000 ville benytte seg av tilbudet- Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX

Ferske tall fra Nav tyder på at spådommene om at økt kontantstøtte ville føre til at flere kvinner ble hjemme med barna, ikke har slått til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene fra Nav viser nemlig kun en økning på 213 barn, skriver Aftenposten.

Kunnskapsdepartementet spådde i fjor høst at økt kontantstøtte ville føre til 4.000 færre barn i barnehage. Bevilgningene til barnehage ble derfor redusert i tråd med spådommen.

Søkningen til barnehagene har imidlertid vært som normalt, og nå dokumenterer tallene fra Nav en svært liten endring i bruk av kontantstøtten.

– Det er vanlig å anta større etterspørsel etter en ordning når den gjøres rausere. Men tallene kan tyde på at god barnehagedekning gjør kontantstøtten mindre attraktiv, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Les også: Dette bør du vite om kontantstøtte

Da økningen ble presentert i fjor var det til unison fordømmelse fra rødgrønne politikere som snakket om likestilling i revers og en umoderne familiepolitikk fra den borgerlige regjeringen.

Daværende Ap-leder Jens Stoltenberg og SV-leder Audun Lysbakken var blant kritikerne. Lysbakken synes ikke Nav-tallene endrer noe.

– Dette viser at kontantstøtten er en umoderne ordning som få småbarnsforeldre ønsker seg, sier han, og peker på at feilberegningene i prinsippet gjør det vanskeligere å få barnehageplass.

Personvernpolicy