Harryhandel: Betal alltid i svenske kroner!

SLIK FÅR DU MEST MAT FOR PENGENE: Betal med kort. Og i svenske kroner. Da får du mest for pengene. Og ligg unna BankAxept i utlandet! Illustrasjonfoto: EuroCash
SLIK FÅR DU MEST MAT FOR PENGENE: Betal med kort. Og i svenske kroner. Da får du mest for pengene. Og ligg unna BankAxept i utlandet! Illustrasjonfoto: EuroCash

– Dette er en regel uten unntak: Du skal alltid betale i lokal valuta. Og ligg unna BankAxept i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om valutakurser:

Valutakursen er prisen på et lands valuta målt mot andre lands valuta. Valutakursene til Norges Bank er midtkurser, det vil si midtpunktet mellom kjøps- og salgskursen i interbankmarkedet på et gitt tidspunkt. Kursene blir satt daglig kl 14.15, med noen få unntak.

Valutakursane som settes av Norges Bank er ikke bindende for bankene. Norske banker kan ha forskjellige rutiner for når de oppdaterer valutakurser som blir benyttet i transaksjoner overfor publikum. Fordi valutakursene stadig vil kunne bevege seg, kan kursene til bankene avvike fra kursene til Norges Bank. I tillegg er det lagt til kundemarginer for kjøp og salg på kursene til bankene, mens kursene til Norges Bank er rene midtkurser.

(Kilde: Norges Bank)


Her grensehandler vi mest

  • Strömstad er det grensehandelsområdet vi nordmenn handler mest: Ifølge SSB, handlet vi for 7.730 millioner kroner i Strömstad i 2013.
  • Charlottenberg er på andreplass, men likevel langt bak: Der handlet vi for 2.198 millioner kroner i fjor.
  • I Töcksfors handlet vi for 685 millioner kroner, mens vi grensehandlet for 1.987 i «Sverige ellers» og 705 millioner «andre steder».

(Kilde: SSB)

Nordmenn grensehandler som aldri før: Vi tar flere turer og vi handler for stadig mer. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) handlet vi for 13,6 milliarder kroner fra juli 2013 til juni 2014,som var ni prosent mer enn samme periode året før. Og vi tok 7,6 millioner turer.

Men betaler du egentlig på den smarteste måten, når du er på grensehandel?

Hos Nordby Supermarked får vi vite at 25 prosent av kundene velger å betale i norske kroner, mot 75 prosent som betaler i svenske kroner.

Dersom du er blant dem som betaler i norske kroner, bør du tenke deg om.

– Dette er en regel helt uten unntak: Du bør alltid betale i lokal valuta. Så dersom du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller svenske, skal du alltid velge svenske kroner, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Dinside.

Forklaringen på forbrukeråkonomens råd ligger i ulikhetene i valutakursen.

Les også: Nå er det smart å handle i Sverige

– Ikke noe vi «finner på»

– Vil du betale i svenske eller norske kroner?

Dersom du har handlet i butikker langs svenskegrensen, har du garantert fått spørsmålet. Og som tallene fra Nordby Supermarked viser, er det altså 25 prosent som velger å svare at de vil betale i norske kroner.

– Hos oss velger kunden selv hvordan han eller hun vil betale. Vi tar i mot svenske og norske kontanter, norsk BankAxept samt internasjonale kredittkort. Ved betaling med norske kontanter og BankAxept får kunden dagens kurs. Denne kursen får butikkene på senteret ved å ringe en kurstelefon, og kursen oppdateres daglig, forklarer Ole Jørgen Lind, butikksjef på MaxiMat på Nordby Shoppingcenter.

Han forteller videre at kurstelefonen som de forholder seg til, er en tjeneste som Nordby Shoppingcenter har for sine butikker slik at de skal benytte samme kurs.

– Dette er en anbefalt kurs fra Swedbank/Handelsbanken, og er ikke noe som hver og en butikk «finner på», uttaler Lind.

Les også: Du kan sjekke svenskeprisene på nett før du reiser

Dårligere kurs i butikken

NEI, IKKE GJØR DETTE I SVERIGE: Ikke betal med BankAxept i Sverige, selv om de lar deg gjøre det. Da betaler du med butikkens kurs, og den er dårligere enn bankens! Foto: Per ErvlandNEI, IKKE GJØR DETTE I SVERIGE: Ikke betal med BankAxept i Sverige, selv om de lar deg gjøre det. Da betaler du med butikkens kurs, og den er dårligere enn bankens! Foto: Per Ervland

Forbrukerøkonom Reitan hevder imidlertid at du alltid bør velge å betale i lokal valuta og forklarer dette med butikkens høyere valutakurs.

– Årsaken er at dersom du velger norsk valuta, er det butikken som selv setter kursen og den er ofte dårligere enn det som Visa eller Mastercard eller norske banker tilbyr. I enkelte land kan du også bli ilagt provisjon av butikken. Visa og Mastercard har ofte gebyrfrie varekjøp, men det vil av naturlige årsaker alltid være en vekslingskurs ved bruk i utlandet. Men det er allikevel slik at du nesten alltid får en bedre kurs når du betaler i lokal valuta, forklarer Elin Reitan til Dinside.

MaxiMat og Nordby Supermarked gir begge en kurs på 1,05 som dagens kurs 25. november. Samme dato er dagens kurs hos Norges Bank 1,09099. Hos svenske Handelsbanken er kursen 1,0947.

Det er altså ingen tvil om at vi denne dagen ville fått mindre for pengene dersom vi betalte i norske kroner etter butikkens kurs sammenliknet med i svenske kroner etter bankens kurs.

Dette er forskjellen i kroner og øre:
Du kan ha med varer tilsvarende 3.000 norske kroner dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer. Med bankens kurs betyr det at du kan legge varer for 3.273 svenske kroner i kurven. Med butikkens kurs kan du ta varer varer for 3.150 svenske kroner.

Du kan altså plukke varer for 123 svenske kroner mer, om du betaler i svenske kroner fremfor i norske kroner.

Eller sagt på en annen måte: 3.000 svenske kroner tilsvarer 2.750 norske kroner med bankens kurs og 2.857 norske kroner med butikkens kurs.

Du betaler altså 107 norske kroner mer for de samme varene, om du velger å gjøre betalingen norske kroner, fremfor i svenske.

Vi gjør oppmerksom på at dette er eksempler basert på de nevnte valutakursene. Du kan sjekke dagens kurs i banken din eller hos kredittkortselskapet ditt.

Les også: Priskrig på svenskefergene

Nei, ikke betal med BankAxept på grensen

Flere av butikkene langs grensen tilbyr nå betaling med norske BankAxept-kort, som er direkte koblet opp mot din konto. Dette er debetkort, og du kan kun betale med det du har dekning for på kontoen.

Fordelen med å betale med BankAxept er at det normalt ikke tilkommer gebyrer ved betaling med dette. Men ifølge Reitan kan det tilkomme gebyr ved betaling med BankAxept i utlandet, litt avhengig av hvilken avtale du har med kortselskapet eller banken.

– Betaling med BankAxept på grensehandel er ikke å anbefale. Dette er ofte en gebyrfri løsning for norske kunder, men om du velger det på grensen så betaler du i norske kroner, og da er det butikken som setter valutakursen, sier Reitan.

– Det vil som nevnt alltid være en vekslingskurs når du betaler i lokal valuta i utlandet. Men det er fortsatt slik at du får den beste kursen om du betaler i lokal valuta, forklarer hun.

Og styr unna kontanter!

BETAL ALLTID I LOKAL VALUTA: – Dette er en regel utan unntak: Betal alltid i lokal valuta, sier forbrukerøkonom Elin Reitan til Dinside. Foto: NordeaBETAL ALLTID I LOKAL VALUTA: – Dette er en regel utan unntak: Betal alltid i lokal valuta, sier forbrukerøkonom Elin Reitan til Dinside. Foto: Nordea

Du bør altså ikke betale i norske kroner, hverken med BankAxept eller med andre kort.

Men du bør heller ikke betale i svenske kroner - når det er snakk om kontanter:

– Å ta ut penger i minibanken på grensen er heller ikke å anbefale. Da er det jo kursen i akkurat den minibanken som gjelder, og igjen kan denne være dårligere enn kursen til Visa eller Mastercard. Det kan også tilkomme gebyr ved uttak i minibank, sier Reitan.

Fasiten: Betal med kort, i svenske kroner!

For å få mest mulig for pengene dine, bør du altså velge å betale i svenske kroner og å betale med Visa eller kredittkort. Da betaler du i dagens kurs (eller i noen tilfeller påfølgende dag) og etter kursen som banken din eller kredittkortselskapet setter.

Du kan sjekke kursen hos banken din eller kredittkortselskapet, men det er ifølge Reitan ikke veldig store kursforskjeller.

– Det er mange fordeler ved å bruke kredittkort, spesielt i utlandet: Du har for eksempel sterke rettigheter dersom noe skal skje, ofg det er ikke dine penger som blir tappet dersom du skulle bli frastjålet kortet, sier hun, og understreker at det forutsetter at du har kontroll på økonomien og at du kan betale når regninga fra kredittkortselskapet kommer.

– De aller fleste tilbyr gebyrfi handel i utlandet nå, det vil variere fra bank til bank, men i det store og hele er det gebyrfritt å handle i utlandet, sier Reitan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent
Siste nytt
18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus