Meny

Skattesmell for Ap i statsbudsjettet

Ap regnet tre milliarder kroner feil da de la frem sitt alternative statsbudsjett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå oppdaget en regnefeil på tre milliarder kroner i Arbeiderpartiets alternative budsjett. For å rette opp feilen, har Ap senket inntektsskatten fra 28 til 27,6 prosent.

I Aps budsjettforslag økes skatten med 10,2 milliarder kroner i 2015 sammenlignet med regjeringens forslag. Problemet er at endringene egentlig gir en skatteøkning på 13,6 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun ikke er sikker på om dette er et forsøk på å lure velgerne eller om det skyldes mangelfulle regneferdigheter.

– Resultatet er i hvert fall at de gir det norske folk betydelige skatteskjerpelser med sitt forslag, og at de fraviker sitt eget skatteløfte om å ikke skjerpe skattene utover 2013-nivå, sier Jensen til avisen.

– Ikke under Stoltenberg

Hun legger til at dette ikke ville skjedd hvis Jens Stoltenberg hadde vært partileder.

– Jeg håper ikke dette er et varsel om en ny trend under Jonas Gahr Støre, sier Jensen til DN.

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen innrømmer at det opprinnelige anslaget i statsbudsjettet var feil, men mener Finansdepartementet er å klandre for feilen.

– Det er ikke vi som regner selv, det er det Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå som gjør. Vi spurte Finansdepartementet direkte om samlet effekt av våre endringer i inntektsskatten, men fikk kun oppgitt anslaget isolert for 2015. Førsteårseffekten var utelatt, sier Marthinsen til NTB.

SSB tok kontakt

Feilen ble først oppdaget da SSB tok kontakt med Arbeiderpartiet i forrige og stilte spørsmål ved provenyanslaget i det alternative budsjettet.

– Da ble feilen straks rettet opp. Vi er opptatt av å beholde skattenivået fra 2013, noe vi har sagt hele tiden. Vi har absolutt ikke hatt til hensikt å lure noen, sier Marthinsen.

For å rette opp feilen, og unngå å øke skatten mer enn 10,2 milliarder kroner, har Ap endret sitt opprinnelige forslag om å øke inntektsskatten fra 27 til 28 prosent. Denne skjerpelsen ble for kraftig og satsen er derfor justert til 27,6 prosent.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus