Høyre-topp vil ha Telenor-høring i Stortinget

Det kan bli en egen høring om Telenor og VimpelCom på Stortinget.
Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Det kan bli en egen høring om Telenor og VimpelCom på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Høyreveteranen Michael Tetzschner ønsker en høring om Telenors rolle i VimpelCom-saken. Han er ikke fornøyd med redegjørelsen som næringsminister Monica Mæland (H) leverte skriftlig onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap), sa til NTB onsdag at han ville råde komiteen til å gå videre med saken ettersom han mente at Mæland ikke svarte på hovedspørsmålet i sin redegjørelse – om dette dreier seg om korrupsjon.

– Da har vi to virkemidler: Vi kan stille ytterligere spørsmål og så gå videre til en påfølgende høring, eller vi kan gå rett til en høring. Det er vår oppgave å sørge for at fakta kommer på bordet, sa Kolberg.

Les også: Mæland: – Telenor tar korrupsjon på alvor

I Klassekampen torsdag får han støtte fra Mælands egen partifelle Michael Tetzschner, som mener Stortinget må komme til bunns i hva som skjedde da Telenor-eide VimpelCom kjøpte lisenser til det usbekiske telemarkedet.

– Vi ønsker å få kartlagt alle omstendigheter rundt Vimpelcoms forretningspraksis i Usbekistan. Så må vi finne ut av om det finnes avvik fra prinsippene om god konsernstyring i Telenor, sier han til avisen.

Les også: – Økokrim må etterforske Telenor

Martin Kolberg varsler at kontrollkomiteen vil behandle næringsministerens svar tirsdag eller torsdag neste uke.

Det delvis Telenor-eide selskapet VimpelCom er mistenkt for å ha overført minst 600 millioner kroner til postboksselskapet Takilant som har nær tilknytning til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet. Den norske staten kontrollerer mer enn 54 prosent av aksjene i Telenor.

Bakgrunn: Telenor pålagt å gi fra seg VimpelCom-dokumenter

ABC Nyheter er under Telenors eierskap.

Personvernpolicy