Frykter oljepriskollaps

NERVØST. Saudi-Arabia flagger ikke å ville kutte i Opec-produksjonen. Markedet frykter ytterligere prisfall. Her fra Statfjord A-feltet i Nordsjøen. Foto: Harald Pettersen/Statoil.
NERVØST. Saudi-Arabia flagger ikke å ville kutte i Opec-produksjonen. Markedet frykter ytterligere prisfall. Her fra Statfjord A-feltet i Nordsjøen. Foto: Harald Pettersen/Statoil.

Ekspertene anslår sannsynligheten for 50/50. Verdens største oljeprodusent setter seg på bakbeina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisene faller til laveste nivå på fire år i forkant av toppmøtet i Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) i Wien torsdag, etter økende skepsis til at medlemmene kan bli enige om et produksjonskutt som kan løfte prisnivåene.

– Om ikke Opec handler, tror jeg vi vil se dette markedet rase skikkelig, og et fall på nye 10 dollar fra dagens nivå, sier investeringssjef Hakan Kocayusufpasaoglu i det sveitsiske hedgefondet Archbridge Capital til Bloomberg News.

CNBC kaller morgendagens Opec-møte for det «viktigste oljemøtet på 30 år».

Les også: Stort oljefunn i Barentshavet

Økte spenninger

Saudi-Arabia, verdens største oljeprodusent, sitter som vanlig med den største nøkkelen. Landet har fått refs fra andre medlemmer for å senke oljeprisen til blant annet Kina og Australia, og gryende misnøye borger for et anspent samarbeidsklima.

Et oljeprisfall på over 30 prosent siden før sommeren kan i stor grad tilskrives verdens største oljekonsument, USA, som er blitt nær selvforsynt gjennom skiferolje- og gassproduksjon. Samtidig presser svakere etterspørselsvekst fra Kina og euro­sonen prisene samme vei på etterspørselssiden.

Energikonsulent Robert Baron i amerikanske National Economic Research Associates mener oljeprisfallet også skyldes en sterkere dollar og svakere vekstforventninger til Kina. Han tror hverken USA eller Saudi-Arabia klarer å holde markedskreftene i sjakk, og avviser at prisfallet skyldes et forsøk på å straffe Russland og Iran, for situasjonen i Ukraina og atomkraft-utviklingen, respektivt.

– Jeg tror det er godt mulig at vi vil se prisene falle godt inn mot den av lave enden av 70-tallet en gang neste år før markedene viser tegn til å finne balansen igjen ved å kutte i produksjonen, sier Baron til nettstedet aa.com.

Les også: Gigantfeltet Johan Sverdrup skal på høring

Historisk splitt

Forvirringen rundt utfallet av morgendagens møte er imidlertid komplett. Ser man på forventningene blant 20 høyt gasjerte analytikere som følger oljemarkedet daglig, venter halvparten av Opec vil kutte i produksjonen, den andre halvparten ikke, ifølge Bloomberg. Det er også første gang i historien at ekspertene er delt på midten i Bloombergs forventningsundersøkelse.

Skillet reflekterer også Opecs dilemma. De kan velge å kutte produksjonen for å presse prisene oppover, men risikerer da samtidig å miste markedsandeler til produsenter utenfor Opec, som amerikanske skiferoljeprodusenter. Og gjør de ingenting, kan de legge press på veksten i amerikansk skiferoljeproduksjon, samtidig som at enda lavere oljepris vil ramme finansene til mindre Opec-medlemmer, som Venezuela og Nigeria, hardt.

Les også: – Norges økonomiske flaks snart over

– Mye penger

Investeringssjef Doug King i råvarefondet Merchant tror et kutt i produksjonen på 1,5 millioner fat per dag vil puffe oljeprisen opp i 80-90 dollar fatet igjen.

– Det kommer til å bli en avgjørende dag, sier King til Bloomberg.

Kocayusufpasaoglu i Archbridge mener Opec må kutte mer for å motvirke konkurransen fra produksjonen utenfor Opec-kartellet.

– De må kutte to millioner fat per dag over tid. Det er mye penger å la bli liggende på bordet, sier han til Bloomberg.

Les også: Statoil i minus for første gang siden 2001

– La markedet bestemme

USAs oljeproduksjon har ikke vært høyere enn siden 80-tallet og vil stige til høyeste nivå på 43 år med en produksjon på 9,4 millioner fat per dag i 2015, ifølge energibyrået EIA.

Saudi-Arabia har av norske oljeeksperter blitt ansett som garantisten for en oljepris på 100 dollar fatet.

SJEFEN: Oljeminister og Opec-topp Ali Al-Naimi, Saudi-Arabia. Foto: Reuters/NTB Scanpix. SJEFEN: Oljeminister og Opec-topp Ali Al-Naimi, Saudi-Arabia. Foto: Reuters/NTB Scanpix.

Opec-topp og oljeminister Ali Al-Naimi uttalte senest på en oljekonferanse i Mexico 12. november at Saudi-Arabia fortsatt er dedikert til en "stabil" oljepris. Han avviste også ethvert holdepunkt for at det var priskrig mellom verdens oljeprodusenter.

Al-Naimi sier i Wien onsdag at hverken USA, Saudi eller andre bør kutte i produksjonen, men heller overlate til markedet å bestemme, ifølge TDN Finans.

Les også: Store utfordringer for Norge i Myanmar

Bremser veddemålene

Nervøsiteten har også fått oljetraderne til å redusere sine posisjoner forut for Opec-møte torsdag, der amerikanske aktører også innleder årets største ferie- og utfartshøytid Thanksgiving, ifølge The Wall Street Journal.

"Jeg vil si at den beste posisjonen inn mot Opec-møte vil være en flat posisjon. Det vil være plenty av muligheter etter at møtet er over til å gå inn i fornuftige tradingposisjoner", skriver energianalytiker Dominick Chirichella i Eneryg Management Institute i en oppdatering, ifølge avisen.

Flere eksperter mener at Opec må kutte produksjonen med én million fat per dag for å bringe markedet nærmere balanse, ifølge WSJ. Det tilsvarer rundt tre prosent av produksjonen fra kartellet som kontrollerer rundt en tredjedel av markedet.

Energiminister Suhail Mohammed Faraj Al Mazrouifor i De forente arabiske emirater er trygg på at Opec vil stabilisere oljemarkedet, ifølge Bloomberg News.

– Opec målsetter ikke en spesiell pris. Som en gruppe er jeg trygg på at vi vil gjøre de rette beslutningene for å stabilisere markedet, sier Mazrouifor, ifølge TDN Finans.

Konktrakten for et fat nordsjøolje er opp 0,24 prosent til 78,53 dollar onsdag formiddag.

Bakgrunn: Ikke enighet om produksjonskutt før OPEC-møte

Les også:

Tviler på Opecs handlekraft

Asia i dag: Venter bakrus etter Asia-fest

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus