Mæland varslet om VimpelCom-avhør

Næringsminister Monica Mæland (H) har gitt en redegjørelse for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Telenor og VimpelCom. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Næringsminister Monica Mæland (H) har gitt en redegjørelse for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Telenor og VimpelCom. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Allerede i mars fikk Næringsdepartementet vite at Jon Fredrik Baksaas var innkalt til vitneavhør hos Økokrim. Men statsråden visste det ikke før sist onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ble 11. mars kjent med saken og at det hadde vært møter mellom politiet og ansatte i Telenor. Men at dette omfattet Baksaas og andre navngitte personer i Telenor fikk jeg først vite i forrige uke, sier næringsminister Monica Mæland.

Bakgrunn: Telenor pålagt å gi fra seg VimpelCom-dokumenter

Baksaas ble nevnt

I den skriftlige redegjørelsen hun har sendt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité går det fram at representanter for Telenor i et møte med departementet tre dager senere orienterte om at Baksaas og Arve Johansen var innkalt som vitner. Men disse navnene kommer ikke fram av det skriftlige referatet Mæland fikk fra møtet.

– Det hadde ikke endret vår håndtering av saken om jeg hadde fått vite hvem som hadde vært i møter med politiet, sier hun.

Som forventet

Næringsministeren karakteriserer VimpelCom-etterforskningen som en alvorlig sak under politietterforskning.

– Jeg forholder meg til den informasjonen Telenor har gitt og må gå ut fra at den er dekkende, sier næringsministeren.

I brevet til Stortinget gir hun uttrykk for at styret og administrasjonen i Telenor har fulgt opp korrupsjonspåstandene om VimpelCom, slik staten forventer.

– Basert på informasjonen jeg har fått fra Telenor oppfatter jeg at Telenors styre har behandlet denne saken på en grundig måte, skriver Mæland.

Hun konkluderer også med at Næringsdepartementet i sin eierutøvelse i Telenor «har fulgt opp saken på en behørig måte».

– Svarer ikke

Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg, mener at næringsministeren i sin redegjørelse ikke svarer på hovedspørsmålet – om det har foregått korrupsjon.

– Det er Stortingets oppgave og ansvar å komme helt til bunns i om Telenor, som et stort statlig selskap, har vært involvert i korrupsjon. Dette brevet svarer ikke på det hovedspørsmålet. Det står ikke i brevet at korrupsjon ikke har funnet sted, sier Kolberg til NTB.

Han vil derfor råde kontroll- og konstitusjonskomiteen til å gå videre med saken.

Les også: – Økokrim må etterforske Telenor

«Aktiv dialog»

Mæland viser til at det den internasjonale etterforskningen som vil avgjøre om de omstridte lisensbetalingene fra VimpelCom til et selskap med nær tilknytning til den usbekiske presidentdatteren er korrupsjon eller ikke.

I brevet varsler Mæland at departementet som eier fortsatt vil ha en aktiv dialog med Telenor og selskapets styre om samfunnsansvar generelt og VimpelCom spesielt.

Korrupsjonsmistenkt

Det delvis Telenor-eide selskapet VimpelCom er mistenkt for å ha overført minst 600 millioner kroner til postboksselskapet Takilant som har nær tilknytning til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i VimpelCom, men har 43 prosent av stemmene i selskapet som kontrolleres av det russiske selskapet Ultimo der oligarken Mikhail Fridman er hovedeier.

ABC Nyheter er under Telenors eierskap.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus