Flere uføre under 30 år enn noen gang:

Frp: – Unge uføre vil slite med årene

SKAL BLI LETTERE: Skatteregler for uføretrygdede blir endret fra nyttår. Foto: NTB scanpix
SKAL BLI LETTERE: Skatteregler for uføretrygdede blir endret fra nyttår. Foto: NTB scanpix

Rekordmange unge er uføre i Norge i 2014, og må leve på tilnærmet minstepensjon. Frp tar til orde for å øke uføretrygden til unge etter flere år utenfor arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA:

Tall og info fra Nav per oktober 2014:

  • 3,7 prosent av alle uføre er yngre enn 30 år og antallet øker.
  • 18 prosent av alle som mottar kortvarige uføreytelser (AAP) er yngre enn 30 år.
  • Antall uførepensjonister under 30 år er er 11 430 personer og det økte med 1982 nye siste år. Aldri før har det vært så mange «nye» uføre under 30 år på et år.
  • Antall mottakere av kortvarige uføreytelser (AAP) yngre enn 30 år er 27 080.
  • Totalt antall utbetalinger til kortvarige uføreytelser (AAP) er 151 796.
  • Totalt antall uførepensjonister er 309 991 personer.
  • Det er flere unge kvinner enn menn som mottar kortvarige uføreytelser (AAP).
  • Det er flere unge menn enn kvinner som mottar uførepensjon.
  • 96 prosent av unge under 30 år som mottar uførepensjon er 100 prosent uføre.

Aldri før har det vært så mange unge uføre i Norge. 11.430 personer under 30 år får utbetalt uførepensjon, det er 1982 mer enn i 2013.

Nå er 3,7 prosent av alle uføre i Norge yngre enn 30 år, mot 3 prosent i 2012.

Mange av de unge som blir uføre, er studenter eller nettopp ferdig med studiene.

Unge uføre får utbetalt like over 200.000 kroner i året.

Med den summen som utbetales i dag, lever unge uføre på tilnærmet minstepensjon.

Les også: Studenter risikerer å leve som minstepensjonister

– Bør få mer med årene

Nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp), mener at beløpet unge uføre får utbetalt i 2015 er en god startsum for en ufør 20-åring å få utbetalt årlig.

Han mener derimot at det begynner å bli problematisk økonomisk når vedkommende har vært ufør i 10-15 år.

– Da ligger de på det samme lønnsnivået de gjorde da de var 20 år, mens venner og mennesker rundt dem har gått opp i lønn jevnlig, fordi de har jobbet hele veien, sier Wiborg til ABC Nyheter.

Han etterlyser derfor å gi progresjon i uføretrygden til unge uføre, og at summen de får utbetalt blir større med årene, slik den blir for dem som er aktive i arbeidslivet.

Mener ny ordning er nok

Det får Wiborg og Frp neppe gjennomslag for med det første, for leder for Arbeids- og sosialkomiteen, Arve Kambe (H), mener forholdene for unge uføre blir gode nok med den nye ordningen som innføres 1. januar.

Ordningen skal gjøre det enklere for unge uføre å arbeide mens de får uføretrygd.

Per dags dato er det ulønnsomt for uføre å jobbe dersom de tjener mer enn 88.370 kroner i året. Derfor er det mange uføre som vegrer seg for å gå ut i jobb, fordi de kan tape penger på det.

Med den nye ordningen blir det lønnsomt å arbeide ved siden mens du mottar uføretrygd.

Også i den nye ordningen vil en arbeidende ufør bli trukket i uføretrygd jo mer vedkommende tjener, men samlet sett skal den nye ordningen sørge for at det er alltid er mer lønnsomt å arbeide enn å leve utelukkende på pengene fra NAV.

Forbrukerøkonom i Danske Bank Maria Setsaas. Foto: Danske BankForbrukerøkonom i Danske Bank Maria Setsaas. Foto: Danske Bank

– Det handler om at det skal lønne seg å være i jobb framfor å leve av trygd. Hvis man skulle hatt lik lønn som ufør som i arbeid, så ville ikke det være gunstig, sier Arve Kambe til ABC Nyheter.

Den nye ordningen ble enstemmig vedtatt på Stortinget i 2011, under Stoltenberg II-regjeringen. Alle partiene støtter endringen av uføre-ordningen som snart trer i kraft.

Les også: Disse slipper skatt i desember

Anbefaler uføreforsikring

Blir du ufør i ung alder, har du ikke hatt gode muligheter til å spare opp pensjon i arbeidslivet. Skulle du derfor bli ufør mens du for eksempel er student, må du belage deg på å leve på tilnærmet minstepensjon resten av livet.

I en undersøkelse utført av Sentio for Danske Bank viser at over seks av ti studenter ikke har etablert egne livsforsikringer som gir dekning ved uførhet.

Å bli ufør så tidlig i livet setter begrensninger for hvilke muligheter du har senere.

– Redusert inntekt gjør det vanskelig å få innpass på boligmarkedet og setter store begrensninger for fremtidig forbruk og sparing, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Maria Setsaas.

Hun anbefaler en god livsforsikring som kan gi uføredekning ved å redusere inntektstapet ved ung uførhet, og betale ut ekstra midler så den uføre kan omstille seg til en ny livssituasjon.

Les også: Uføre skal kunne jobbe mer

– Studenter vet ikke nok

Setsaas tror studenter vet for lite om forsikring og hvilke konsekvenser det kan få om de ikke har det. Derfor mener hun at det er noe foreldre og familie bør vurdere å hjelpe barna med mens de studerer.

– Har de mulighet til å sponse barna litt i studietiden, anbefaler jeg å hjelpe til økonomisk med å tegne en slik avtale. Uføreforsikring er en ypperlig foreldre- og besteforeldregave til de unge, sier Setsaas.

Både Kambe og Wiborg i Arbeids- og sosialkomiteen mener det kan være fornuftig å ha en god livsforsikring uavhengig av helsetilstand.

– Folk må vurdere selv hva slags forsikring de ønsker å ha, men jeg mener at det er fornuftig hvis man har økonomi og mulighet til å tegne seg forsikringer som sikrer deg bedre mot sykdom, uførhet og skader, sier Erlend Wiborg (Frp) til ABC Nyheter.

Han understreker imidlertid at ikke alle har økonomisk mulighet til å tegne en god livsforsikring.

– Og det er derfor vi skal ha gode offentlige ordninger som sikrer at de får et anstendig liv uansett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus