– Kan unngå boligprisfall i desember

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

...og får kruttsterk oppgang i januar, mener sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Førjulstemningen i boligmarkedene er bra, og i år kan vi unngå det sedvanlige prisfallet på boliger i det meste av kongeriket mot slutten av året. Med kruttsterk oppgang i januar, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen

Normalt faller boligprisene frem mot jul. Etter hvert som årets varelager tømmes pleier prisene på gjennomsnittsboligen å falle, slik at det gjerne er de tungsolgte objektene som er igjen ved juletider.

– Etter å ha snakket med vår meglere bekreftes inntrykket av en viss spekulativ fråde i storbyene, og en mer normal utvikling for sesongen i distriktene, sier Andreassen.

Eika-gruppen eier Aktiv-kjeden.

– Slutten av 2014 blir unormalt aktiv

– Sterk inngang av nye boliger og en relativ høy omsetningstakt tilsier at slutten av 2014 blir unormalt aktiv, sier Andreassen.

For boligmarkedene som helhet vil temperaturen mot slutten av året også avhenge av de signaler Norges Bank måtte gi, påpeker Andreassen.

(Sesongkorrigerte boligpriser i parentes. Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no)

– Markedene priser inn ett til to rentekutt i løpet av neste år. Kutt som sentralbanken bør følge opp hvis de skal unngå en ny uønsket styrking av kronekursen. Hører vi slike prognoser fra Norges Bank allerede i desember vil det fyre opp under budrundene på tampen av året. For mannen i gata kan signaler om rentekutt bli en overraskelse sånn ved inngangen til julefeiringen. Trykket i januar, da antall objekter gjerne er på sitt laveste, kan bli hardt hvis juleavisene er fulle av «løp og kjøp»-reportasjer, sier Andreassen.

– Ualminnelig sterk prisvekst i årets første uker

– Med mindre vi skulle stå foran nye sjokk av typen oljepriskrakk ligger det meste til rette for at vi både unngår det sedvanlige prisfall mot slutten av året i de fleste regioner av Norge, og at vi får en ualminnelig sterk prisvekst i årets første uker, sier Andreassen.

Han mener enkelte regioner vil slite, og og at Rogaland neppe er ferdig med prisjusteringene regionen må igjennom.

– Prognosen for kongeriket må i sum da bli at selv om prisene faller svakt i oljefylket neste år, får vi relativt sterk oppgang i det meste av det øvrige Norge. I gjennomsnitt vil trolig boligprisene øke med seks prosent fra 2014 til 2015, etter nær tre prosent prisvekst i år.

– Nesten dobbelt så mange på Oslo-visninger

– I de store byene er det fortsatt mange på visninger, mange budrunder og boligene går raskt unna, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom, som har rundt 20 prosent av det norske boligmarkedet.

Så langt i november i år har kjeden hatt et snitt på 12,15 interessenter per visning mot 8,5 samme periode i fjor.

– Og i Oslo har antall interessenter steget fra 10 til 18 per visning, altså nesten dobbelt så mange, sier Halvorsen.

I perioden oktober og frem til nå i november har DNB Eiendom solgt 550 flere boliger enn i tilsvarende periode i fjor, og fått inn 300 flere salgsoppdrag.

– Det viser at interessen for bolig fortsatt er stor, og at stilleperioden ikke har startet ennå, sier Halvorsen.

– Her sammenliknes det med høstmånedene i boligmarkedet i fjor, som vel var ganske begredelige?

– Fjerde kvartal i fjor var dårlig, men en 12-månders prisvekst på 5-6 prosent viser et sterkt marked, sier Halvorsen.

– Kan vi vente mindre «desemberrabatt» enn vanlig i år?

– Det er for tidlig å si. Men blant annet grunnet lav rente, lav arbeidsledighet og for lav boligbygging i de store byene venter jeg at trenden med en fornuftig prisstigning fortsetter inn i 2015, sier Halvorsen.

– Større utbud av leiligheter på nyåret enn normalt

– November har for vårt vedkommende vært en aktiv måned. Hittil i november har vi omsatt 168 boliger mot 149 i fjor på samme tidspunkt. Det representerer en vekst på 12 prosent, sier administrerende direktør Hedda K. Ulvness i eiendomsmeglerkjeden Eie.

Ifølge Ulvness er oppdragsinngangen i november på linje med fjoråret.

– Vi har registrert 130 oppdrag som skal ut på nyåret. Av disse er 20 prosent eneboliger og rekkehus. På årsbasis har vår portefølje en 30/70 fordeling mellom enebolig/rekkehus og leiligheter. Vi kan med andre ord forvente et større utbud av leiligheter på nyåret enn normalt. Det er ikke overraskende, da mange av enebolig og rekkehuseierne velger å selge på vårparten, sier Ulvness.

Les også:

Har bolig til 150 mill. i skuffen

Håper disse brillene skal gi raskere boligsalg

– Leilighetssalget viser en meget sterk utvikling

Fikk kraftig rabatt på strandluksus på Bygdøy

Død mann kostet 570.000

Personvernpolicy